Ισραήλ: Δέσμευση για πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας

Ισραήλ: Δέσμευση για πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς. Ορισμένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν για πρώτη φορά έπειτα από δυο μήνες και πλέον.

«Σταγόνα στον ωκεανό», σχολίασε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, αναφερόμενος στην είσοδο πέντε φορτηγών του διεθνούς οργανισμού με τροφή, ιδίως για μωρά, στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή από τον πόλεμο. Ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, όπως τονίζουν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας, κλιμακώνοντας από την περασμένη εβδομάδα τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του, που ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου, έπειτα από δυο μήνες ανακωχής. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου επιδιώκει να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά και να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Μαρτίου 2023. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε καταστροφικές επιχειρήσεις, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στον παραθαλάσσιο θύλακο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν «μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε ότι αυτοί προσφέρουν «τεράστιο βραβείο» στη Χαμάς και «ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες» όπως η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε νωρίτερα ο Νετανιάχου, αφού ο στρατός του ανήγγειλε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.

Χθες βράδυ, η πολιτική προστασία ανέφερε 91 νεκρούς σε όλη τη Γάζα, που βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία για πάνω από 19 μήνες.

Ο ισραηλινός στρατός, που διαβεβαιώνει ότι πλήττει «τρομοκρατικούς στόχους», ζήτησε από τον πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας, ενόψει «επίθεσης άνευ προηγουμένου».

Κάτοικος της Χαν Γιούνις, ο Μοχάμεντ Σαρχάν, περιέγραψε σκηνές «Αποκάλυψης», με πυρά «από παντού, ζώνες φωτιάς», και συνεχή πλήγματα από «μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα».

Αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έφευγαν από τη Χαν Γιούνις κουβαλώντας λίγα από τα υπάρχοντά τους.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο «βασικής ποσότητας τροφίμων» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου μέχρι τώρα αρνείται την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κλερ Νικολέ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Νετανιάχου είναι «σκόνη στα μάτια».

«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα, κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πού είναι η βοήθεια; Πού είναι η τροφή και το νερό; Πεθαίνουμε…», δήλωσε με απελπισία η Αμπίρ Χουντχούντ στην πόλη της Γάζας.

22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, κάλεσαν τις αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν «αμέσως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε συμφωνία για το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με όρους την «εξορία» της Χαμάς.

Η Χαμάς, που ανακοίνωσε ότι διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα, έχει απορρίψει τις απαιτήσεις αυτές.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, 57 παραμένουν στα χέρια παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.486 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με αξιόπιστα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Loading

Play