Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν διώχνει τα σύννεφα αβεβαιότητας για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση στη Μέση Ανατολή και ανοίγει το δρόμο στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει χωρίς άγνωστες παραμέτρους τις επόμενες κινήσεις του με κεντρικό άξονα το πακέτο της ΔΕΘ. Οι οριστικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ληφθούν τον Αύγουστο, ωστόσο η προεργασία για τη σύνθεση του πακέτου φοροελαφρύνσεων και συγκεκριμένων μέτρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τυπική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι οι αποφάσεις του Eurogroup στις 7 Ιουλίου, όπου θα επικυρωθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας από την αξιοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο οποίος υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2026.
Η θετική εξέλιξη με την εκεχειρία απομακρύνει την ανησυχία που προκαλούσε το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από μία νέα κρίση στις τιμές των καυσίμων. Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αποκλίσεις από τους αρχικούς σχεδιασμούς σχετικά με την κατεύθυνση των ενισχύσεων, εφόσον προέκυπτε ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς ενέργειας. Επιπλέον, θα έπρεπε να υπολογιστούν και οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης που θα άλλαζαν την εξίσωση για το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Έτσι, η λήξη συναγερμού για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής ανοίγει το δρόμο για τις τελικές αποφάσεις με βάση τα θετικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 5,34 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο από τον στόχο για πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ. Οι περυσινές δημοσιονομικές επιδόσεις αποτελούν την ισχυρή βάση επί της οποίας γίνονται οι υπολογισμοί για το πακέτο της ΔΕΘ, αφού από τις εξελίξεις αυτές προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 1 δισ. ευρώ.
Βασικός άξονας των εξαγγελιών της ΔΕΘ θα είναι η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, όπως έχει ήδη προδιαγράψει ο πρωθυπουργός. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα και ελαφρύνσεις για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια θα είναι ο βασικός άξονας των παρεμβάσεων.
Σημαντικό βάρος στο πακέτο αναμένεται να έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, με κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανοίξουν κλειστά ακίνητα και ενισχύσεις προς τους ενοικιαστές. Η δέσμη μέτρων για το στεγαστικό θα πλαισιωθεί με αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την αξιοποίηση περισσότερων από 30.000 ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ