EUROKINISSI @ Φ. Τρυψάνη (φωτ. Αρχείου)

Ομοσπ. Γονέων ΚΜ: Δώστε τα χρήματα των εκδρομών πίσω

Το αταλάντευτο αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, για επιστροφή των χρημάτων από τις εκπαιδευτικές εκδρομές που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στους γονείς, επανέλαβε μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς.

«Το θέμα με τις εκδρομές αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα για τους γονείς. Το υπουργείο Παιδείας έκανε στις αρχές Μαρτίου συστάσεις, έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία εκδρομή. Ωστόσο, δεν φρόντισε με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να επιστραφούν τα χρήματα από τα πρακτορεία Τουρισμού στους γονείς» τόνισε αρχικά ο κ. Κοκονάς και πρόσθεσε: «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το γεγονός ότι ενώ όλοι γνωρίζαμε πως οι εκδρομές αυτές δεν πρόκειται να γίνουν, να μην αναφερθούν από το υπουργείο οι λέξεις «ματαιώνονται» ή «αναστέλλονται» κι αυτό έδωσε ένα περιθώριο στα ταξιδιωτικά γραφεία να μην επιστρέψουν τα χρήματα άμεσα, έτσι όπως το διεκδικούμε εδώ και καιρό.

propoli

Πέρασαν οι μέρες του εγκλεισμού και της πανδημίας και αμέσως μετά η κυβέρνηση έφερε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αντιμετωπίζει τους γονείς, ως πελάτες που απλά έκαναν ένα ταξίδι, προσφέροντας τους επί της ουσίας ένα voucher διάρκειας 18 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου ο κάθε γονιός θα μπορέσει να ταξιδέψει όπου θέλει. Και αυτό, την ώρα που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι σχολικές εκδρομές.

Στην πρόσφατη διαμαρτυρία που κάναμε στην Αθήνα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ξεκάθαρα μας είπε, ότι εμείς θα δώσουμε ένα δάνειο στους πράκτορες το οποίο θα το εισπράξουν μετά από 18 μήνες για να μπορέσουν να ανασάνουν. Μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη, να βάλουμε ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δανείσουμε τα λεφτά μας. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και ως συμπεριφορά και ως σκέψη γι’ αυτό και σήμερα διαμαρτυρηθήκαμε στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Διότι θεωρούμε πως είναι πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Τουρισμού να δώσει λύση στο ζήτημά μας».

Επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα των γονέων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων τόνισε πως «είναι δίκαια. Υπάρχει δε μεγάλη αγανάκτηση από την πλευρά των γονέων που έφτασαν στο σημείο να πληρώσουν 500 και 600 ευρώ για μια εκδρομή που δεν έγινε και που ίσως πάρουν τα λεφτά τους μετά από 18 μήνες. Και λέω ίσως, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει με την κατάσταση που επικρατεί πόσα πρακτορεία θα αντέξουν για να μας επιστρέψουν τα χρήματα».

Στη συνέχεια μιλώντας για το αντίτιμο του…voucher ο Θανάσης Κοκονάς, τόνισε «αλήθεια ποιος θα κάνει τώρα ένα ταξίδι; Και πως θα πάει ένα παιδί μόνο του; Όχι βέβαια, θα χρειαστεί να ξαναβάλει ο γονιός το χέρι στην τσέπη για να συνοδέψει τον μαθητή. Για καταλάβετε, πριν από λίγο με πήρε ζευγάρι που μου είπε πως είναι σε αναστολή εργασίας με αποτέλεσμα να παίρνουν 530 ευρώ έκαστος, πως μάλλον δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει 520 ευρώ για εκδρομή που δεν έγινε. Τα θέλουμε πίσω, γιατί τα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα μας ακούσει».  

Τέλος για το άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «η αποχή σύμφωνα με την εικόνα που είχαμε εμείς, άγγιξε το 40% των μαθητών. Με διάφορους λόγους και ζητήματα, αλλά κυρίως με την αιτιολογία ότι δεν λειτουργεί το ολοήμερο. Επίσης πολύ μεγάλο που δεν έχει λυθεί είναι αυτό με τις καθαρίστριες. Οι δήμοι εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να καλύψουν αυτή την ανάγκη αλλά ακόμη παραμένει ανοικτό».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκειά της υπήρξε συνάντηση με τον διευθυντή, Αλέξανδρο Κόπτση, στον οποίο διαβιβάστηκαν τα αιτήματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Θ. Κοκονά στον Flash 99,4:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκπαιδευτικοί: Πορεία στη Θεσσαλονίκη (vds)

Loading