Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Σε μια περίοδο έντονης ανασφάλειας και προκλήσεων, η αναγέννηση και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας. Απαιτείται να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται ριζικές τομές για να είναι βιώσιμο και να μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες.
Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει αναλάβει αυτό το κρίσιμο έργο, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και τη δημιουργία ενός περισσότερο λειτουργικού, ανθρώπινου και ανθεκτικού συστήματος υγείας.
Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναδεικνύει τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο στη δημόσια υγεία. «Αναγνωρίζουμε πού πάσχει το σύστημα και τι πρέπει να βελτιωθεί», τονίζει. Υπερασπίζεται το ΕΣΥ με πάθος απέναντι σε όποιους το απαξιώνουν και θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η αξιοπιστία του, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Σημειώνει ότι σήμερα το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο ανακαινίσεων των ΤΕΠ και παρεμβάσεων για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες. Ψηφιακά εργαλεία μπαίνουν σε εφαρμογή για να διευκολύνουν τον πολίτη στην επαφή του με το σύστημα, «οι ασθενείς αποκτούν φωνή» μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν συρρικνώσει τη λίστα χειρουργείων κατά 14% στον συνολικό αριθμό των περιστατικών και 40,9% στα περιστατικά που περίμεναν για πάνω από έξι μήνες. «Στόχος μας είναι να μην υπάρχει καμία αναμονή για τακτική χειρουργική επέμβαση μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών».
Σχετικά με τις ελλείψεις σε δομές υγείας των νησιών, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι τα κίνητρα απέδωσαν και καλύφθηκαν τα 2/3 των άγονων θέσεων, που επί σειρά ετών έβγαιναν άγονες.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερ: Με βάση τον σχεδιασμό σας, πόσος χρόνος απαιτείται για να φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας στο επίπεδο που θα μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του, με αξιοπρέπεια, ποιότητα και καθολική προσβασιμότητα;
Απ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει στην πράξη, σταδιακά και μεθοδικά, ενώ παραμένει πλήρως ενεργό. Ξέρετε καλά και εσείς, ότι όταν ήρθε η πανδημία φέραμε έναν χρόνο πιο μπροστά τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε και τις αυξήσεις που θέλουμε να δώσουμε. Περισσότερες υποδομές, περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, περισσότεροι εξασφαλισμένοι πόροι για αυτά που θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα.
Το ΕΣΥ είναι κάθε μέρα εδώ — για να φροντίζει, να στηρίζει, να σώζει. Η ευθύνη μας είναι να το ενισχύουμε με συνέπεια, διαμορφώνοντας ένα σύστημα υγείας που σέβεται τον πολίτη, τιμά τον χρόνο του, ανταποδίδει σε ποιοτική υπηρεσία τα χρήματά του και εγγυάται την παρουσία του κράτους με αμεσότητα και αξιοπρέπεια.
Ερ: Είναι σε εξέλιξη μια εντατική προσπάθεια να βελτιωθεί η επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Αν όμως, δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πόσο μπορεί να βοηθήσουν αυτές οι παρεμβάσεις;
Απ: Οι ακολουθούμενες μεταρρυθμίσεις δεν αποσκοπούν στο να υποκαταστήσουν ή να επιχειρήσουν να «κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Αντίθετα, είναι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε πού πάσχει το σύστημα και τι πρέπει να βελτιωθεί. Η βελτίωση της εμπειρίας του πολίτη προϋποθέτει σύνθετες και πολλαπλές παρεμβάσεις. Τα πολυπαραγοντικά χαρακτηριστικά του συστήματος απαιτούν στοχευμένες λύσεις σε όλα τα επίπεδα: από την πρωτοβάθμια φροντίδα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, μέχρι τη διαχείριση των ραντεβού και την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Είναι ένας συνολικός μετασχηματισμός που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο ένα σύστημα υγείας πιο λειτουργικό, πιο προσβάσιμο και πιο ανθρώπινο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ, με 7% περισσότερους γιατρούς, 11% περισσότερους νοσηλευτές και 10,5% περισσότερο λοιπό προσωπικό σε σχέση με το 2019.
Ερ: Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων που έχετε ανακοινώσει;
Απ: Στα νοσοκομεία όπου έχουν ξεκινήσει τα μέτρα αυτά, καταγράφεται μείωση του χρόνου αναμονής και βελτίωση στη διαχείριση των ασθενών.
Ερ: Πώς ανταποκρίνεται το κοινό στην εφαρμογή «myHealth»; Ποια είναι τα βασικά της οφέλη;
Απ: Η εφαρμογή «myHealth» επιτρέπει στους πολίτες να έχουν άμεση, ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα, από όπου κι αν βρίσκονται. Κάθε πολίτης μπορεί να βλέπει ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά και εξετάσεις, χωρίς να κρατά χειρόγραφα αρχεία. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ιδιαίτερα θετική.
Ερ: Πότε θα είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;
Απ: Για πρώτη φορά, οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία αποκτούν φωνή στην αξιολόγηση της φροντίδας που λαμβάνουν. Η παρέμβαση αυτή εισάγει μηχανισμούς λογοδοσίας και ενισχύει τη διαφάνεια.
Ερ: Πώς έχει μειωθεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις;
Απ: Από τον Νοέμβριο του 2024 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 6.426 απογευματινά χειρουργεία. Η λίστα των χειρουργείων συρρικνώνεται με μείωση 14% στον συνολικό αριθμό των περιστατικών και 40,9% στα περιστατικά που περίμεναν για πάνω από έξι μήνες. Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία αναμονή για τακτική χειρουργική επέμβαση μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών.
Ερ: Ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού σε δομές υγείας των νησιών;
Απ: Φέτος, το ΕΣΥ είναι πιο προετοιμασμένο από ποτέ για τις αυξημένες ανάγκες των νησιών μας. Τα κίνητρα απέδωσαν και έχουν καλυφθεί τα 2/3 των άγονων θέσεων.
Πρέπει να συνεχίσουμε να εργάζομαστε με σχέδιο και συνέπεια — και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ερ: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες των προβλημάτων του ΕΣΥ;
Απ: Η πανδημία ανέδειξε τη δυναμική και την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ