Ρυθμοί επιβράδυνσης στις τιμές πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων: Σταθερότητα ή αύξηση;

Ρυθμοί επιβράδυνσης στις τιμές πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων: Σταθερότητα ή αύξηση;

  Σταθεροποιητικές τάσεις τιμές πώλησης κατοικιών προβλέπει το 49% των ειδικών, ενώ το 46% αναμένει περαιτέρω αύξηση.

   Η πλειονότητα των αγοραστών, σύμφωνα με το 61,5% των επαγγελματιών του χώρου, αναζητά κατοικίες για ιδιοκατοίκηση.

   Η ζήτηση για κατοικίες παραμένει ισχυρή, με τους όγκους συναλλαγών να προβλέπεται ότι θα διατηρηθούν σε σταθερά ή ελαφρώς αυξημένα επίπεδα.

   Στην ερώτηση σχετικά με τη σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά κατοικιών έως τα τέλη του 2025, το 57% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ζήτησης. Το 30% θεωρεί πως υπάρχει σχετική ισορροπία, ενώ μόλις το 12,8% διαπιστώνει υπεροχή της προσφοράς.

   Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων, σχεδόν οι μισοί (47,4%) εκτιμούν ότι οι όγκοι θα παραμείνουν σταθεροί μέχρι το τέλος του 2025. Ποσοστό 41% προσδοκά αύξηση, ενώ μόνο το 11,6% προεξοφλεί πτώση στις συναλλαγές.

   Τα διαμερίσματα διατηρούν τη μερίδα του λέοντος- η ιδιοκατοίκηση ως κυρίαρχη πρόθεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των κατηγοριών ακινήτων που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Το 64% των ερωτηθέντων απάντησε «διαμερίσματα», ενώ ακολουθούν οι μονοκατοικίες και μεζονέτες με ποσοστό 19,4%, τα οικόπεδα με 9,3% και οι εξοχικές κατοικίες με 7,6%.

   Η συμβολή των αλλοδαπών αγοραστών είναι αξιοσημείωτη. Το 46,4% των ειδικών εκτιμά ότι οι ξένοι αγοραστές αποτελούν ποσοστό κάτω από το 20% του συνόλου, ενώ το 35,6% πιστεύει ότι ξεπερνούν το 30%. Ωστόσο, σύμφωνα με το 90% των ερωτηθέντων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών σε αυτές τις περιοχές υπερβαίνει το 30%, με πολλές περιοχές να ξεπερνούν το 70%.

   Τα ευρήματα της έρευνας σκιαγραφούν μια αγορά με ανθεκτικότητα και συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ιδιοκατοίκηση κυριαρχεί ως κύριος σκοπός απόκτησης κατοικίας, ενώ η συμμετοχή των αλλοδαπών αγοραστών συνεχίζει να ενισχύει τη δραστηριότητα σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές.

   Σκοπός της έρευνας ήταν η αποτύπωση των απόψεων των ειδικών του κλάδου και η διαμόρφωση προβλέψεων για τη μελλοντική πορεία του τομέα. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 508 επαγγελματίες του κλάδου, εκ των οποίων οι 300 ήταν πιστοποιημένοι εκτιμητές και οι 208 σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας.

   * Επισυνάπτεται φωτογραφία – ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Loading

Play