Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία) και της Αλγερίας, εστιάζοντας στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την προστασία των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, Τομ Φλέτσερ, άσκησε αυστηρή κριτική στη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας ότι «στο μέλλον θα μας ρωτούν τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτήν τη φρίκη» και τόνισε ότι «πολλοί θα απαντήσουν με τα κενά λόγια: κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επιβάλλει συνειδητά και απροκάλυπτα απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους», προσθέτοντας ότι εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες δεν έχει επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, φαρμάκων ή νερού στη Γάζα. Ανέφερε ότι πάνω από 70% του εδάφους της Γάζας είναι πλέον ζώνη επιχειρήσεων ή υπό εντολή εκκένωσης, και προειδοποίησε ότι «κάθε ένας από τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας κινδυνεύει από λιμό».
Ο κ. Φλέτσερ κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει στους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια «να κάνουν τη δουλειά τους», επισημαίνοντας ότι «έχουν σχέδιο, προμήθειες στα σύνορα και αποδεδειγμένη δυνατότητα παράδοσης. Μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
Επιπλέον, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «αρνείται την πρόσβαση, θέτοντας ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του πληθυσμού της Γάζας αντί για τις ζωές των αμάχων». Υπενθύμισε ότι Ισραηλινοί υπουργοί «καυχώνται» για τον αποκλεισμό.
Άσκησε έντονη κριτική στο ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι η απάντηση» καθώς αποκλείει «άτομα με αναπηρίες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες». Τόνισε ότι οι συνθήκες αυτές «εκθέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες» και «κάνουν τη βοήθεια διαπραγματευτικό χαρτί».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης εξέφρασε ανησυχία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα υπόλοιπα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας προστασία για τους αμάχους και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Η Διάσκεψη του Ιουνίου για τη Γάζα αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας προς τη λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ισραηλινός Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Ντάνι Ντανόν, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, τόνισε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα φτάνει πλέον στα χέρια της Χαμάς» και άσκησε δριμεία κριτική στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ντόροθι Σέι, επανέλαβε τη δέσμευσή τους για την απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποδίδοντας την ευθύνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Χαμάς.
«Η Χαμάς φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον πόλεμο που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου 2023», δήλωσε, καταδικάζοντας την άρνηση της οργάνωσης να αποδεχθεί επανειλημμένες προτάσεις κατάπαυσης του πυρός.
Η κ. Σέι επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και αναγνώρισε τα «βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για να αποφύγει ακούσια θύματα μεταξύ αμάχων», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «τάσσονται υπέρ της προστασίας των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».
Κλείνοντας, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μια κρίσιμη επιλογή: «Μπορεί να συνεχίσει να επιτρέπει στο Ιράν και τους πληρεξούσιούς του, όπως η Χαμάς, να υπαγορεύουν το μέλλον της περιοχής ή μπορεί να επιλέξει μια πορεία προς ένα καλό μέλλον για όλους τους λαούς της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ