Στον τελικό γύρο ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις

Στον τελικό γύρο ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις

Με σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία και με στόχο να αφήσει πίσω τις καθυστερήσεις του παρελθόντος και να διασφαλίσει αξιοκρατία, ταχύτητα και διαφάνεια, το ΑΣΕΠ δρομολογεί τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για το Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων. Οι 47.410 που δήλωσαν συμμετοχή αρχίζουν την προετοιμασία με την προσδοκία των υψηλών επιδόσεων και της άμεσης τοποθέτησής τους που είναι το ζητούμενο για όλους, για την κυβέρνηση, την ανεξάρτητη αρχή και φυσικά τους υποψηφίους.

Η εμπειρία από τον πρώτο διαγωνισμό με την αργή απορρόφηση των διοριστέων ίσως είναι ο βασικός λόγος των μειωμένων συμμετοχών σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη γραπτή δοκιμασία, για την οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 108.000 αιτήσεις.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η «δεξαμενή» με τους διοριστέους θα είναι έτοιμη και αναμένεται ότι από τις αρχές του 2026 θα αρχίσουν οι απορροφήσεις. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού αλλάζει, καθώς οι διαδικασίες εκσυγχρονίζονται όπως το επιβάλλουν οι καιροί μας.

Μέσω αυτού του διαγωνισμού θα καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για προσωπικό κατηγοριών πανεπιστημιακής (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) για το 2026 και το 2027. Αυτό σημαίνει ότι όσοι από τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές κατηγορίες δεν λάβουν μέρος στον διαγωνισμό δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία διορισμού τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό.

Οι εξετάσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά με την μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice) και περιλαμβάνουν δύο ενότητες: την εξέταση γνώσεων και τη δοκιμασία δεξιοτήτων – εργασιακής αποτελεσματικότητας. Στην εξέταση γνώσεων οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν σε θεματικές ενότητες όπως Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο κ.ά.

Δυσκολότερη θα είναι η δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, καθώς θα απαιτεί πιο σύνθετη σκέψη. Η βαθμολογία της γραπτής διαδικασίας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 ενώ η βαρύτητα της βαθμολογίας για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας και την εξέταση γνώσεων είναι ίδια (50%-50%).

Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας με βάση τη βαθμολογία των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρώνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.), η εντοπιότητα και ειδικά κοινωνικά κριτήρια.

Loading

Play