Η κινεζική διπλωματία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται την Πέμπτη στο Πεκίνο για διμερή σύνοδο κορυφής, με φόντο την προσπάθεια των δυο εμπορικών εταίρων να διευθετήσουν σειρά διαφωνιών τους, ειδικά στο πεδίο του εμπορίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψουν στην Κίνα την 24η Ιουλίου. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνάντηση μαζί τους. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και οι δύο ηγέτες της ΕΕ θα συμπροεδρεύσουν στην 25η σύνοδο Κίνας-ΕΕ, ανέφερε στην ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα επικρίνει τον «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» των κυρώσεων της ΕΕ εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Το Πεκίνο κατήγγειλε σήμερα τη νέα ομοβροντία ευρωπαϊκών κυρώσεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι οποίες στοχεύουν ιδίως κινεζικές οντότητες, τονίζοντας τον «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» στη σχέση Κίνας–ΕΕ.
Οι αποφάσεις των Βρυξελλών «είναι ενάντιες στο πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους κινέζους και στους ευρωπαίους ηγέτες και προκαλούν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις και στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ