Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 43 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πλήγματα ή πυρά του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ελπίζει» πως το ζήτημα θα «ρυθμιστεί» με την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός για 60 ημέρες «μέσα στην εβδομάδα», αν και οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Κατάρ φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες που άρχισαν την 6η Ιουλίου στη Ντόχα, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί εδώ και 21 μήνες.
«Για τη Γάζα, συζητάμε κι ελπίζουμε ότι θα έχει διευθετηθεί την επόμενη (σ.σ. την τρέχουσα) εβδομάδα», δήλωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. Προχθές Σάββατο, επτά υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι η έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει σε «κρίσιμο επίπεδο» και αποτελεί «νέο αβάσταχτο βάρος» για τον πληθυσμό «στα όρια του λιμού».
«Μόλις 150.000 λίτρα καυσίμων μπόρεσαν να εισέλθουν τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο Αμτζάντ Σάουα, επικεφαλής δικτύου παλαιστινιακών ΜΚΟ στη Γάζα, τονίζοντας ότι απαιτούνται «275.000 λίτρα την ημέρα» για τα «απόλυτα απαραίτητα». Έως τώρα, τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ.
Στη Νουσέιρατ, σημειώθηκε ο θάνατος 20 ατόμων, δέκα εκ των οποίων ήταν παιδιά σε σημείο διανομής πόσιμου νερού. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στοχοποίησε ένα μέλος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, αλλά παραδέχθηκε ότι βλήμα του «έπεσε δεκάδες μέτρα από τον στόχο» λόγω «τεχνικού λάθους». «Το συμβάν τελεί υπό εξέταση», πρόσθεσε ο στρατός.
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τεταμένη, με χιλιάδες πολίτες να θρηνούν για τους αγαπημένους τους και να ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Χθες, πλοίο που μεταφέρει ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων και ανθρωπιστική βοήθεια απέπλευσε από τη Σικελία, έναν μήνα μετά την αναχαίτιση προηγούμενου από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει τους σκοπούς του πολέμου: την απελευθέρωση των ομήρων και την απομάκρυνση της Χαμάς από τη Λωρίδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 58.026 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ