Πλεόνασμα 2,168 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού της Κεντρικής Διοίκησης το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2025, αντίθετα με τον στόχο για έλλειμμα 1,961 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Το πλεόνασμα αυτό είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο από το έλλειμμα 139 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διάστημα του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Επιπλέον, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7,939 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,599 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,665 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό 2,208 δισ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό μεταβιβαστικών πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού και το ποσό 605 εκατ. ευρώ από τις πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,853 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 817 εκατ. ευρώ ή 1,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.
Στο ποσό αυτό εμπεριέχονται τόσο τα έσοδα (στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών») όσο και οι επιστροφές φόρων (ΦΠΑ), που σχετίζονται με τις συναλλαγές για την ολοκλήρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση παρατηρείται παρότι στη στοχοθεσία είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη του τιμήματος ύψους 1,35 δισ. ευρώ από τη Σύμβαση Παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, η οποία υπογράφηκε στις 29 Μαρτίου 2024.
Τα έσοδα από τους φόρους ανήλθαν σε 40,434 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,15 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,704 δισ. ευρώ, με αύξηση 357 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,928 δισ. ευρώ, με αύξηση 1,316 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025 ανήλθαν στα 40,685 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,311 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.
Οι σημαντικές μεταβιβάσεις περιλαμβάνουν ποσά ύψους 726 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία και 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ