Αλλαγές στην ευρωπαϊκή στάση για τη μαντίλα: Από το Παρίσι στην Αθήνα

Αλλαγές στην ευρωπαϊκή στάση για τη μαντίλα: Από το Παρίσι στην Αθήνα

Αναλύσεις για την αλλαγή στάσης στην Ευρώπη απέναντι στη μαντίλα και την θρησκευτική έκφραση. Η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο κατά των διακρίσεων λόγω θρησκείας, όμως η πραγματικότητα συχνά αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Στην περίπτωση μιας φοιτήτριας νοσηλευτικής που αποκλείστηκε από την πρακτική της το 2022 λόγω της μαντίλας της, η δικαιολογία του νοσοκομείου αφορούσε ενδυματολογικούς κανονισμούς. Αυτή η περίπτωση ανέδειξε τα όρια της αποδοχής απέναντι στις θρησκευτικές ταυτότητες στην Ελλάδα, εν μέσω της ευρύτερης ευρωπαϊκής συζήτησης για την ουδετερότητα και την ενσωμάτωσή τους στην δημόσια σφαίρα.

Το Βερολίνο, για παράδειγμα, έχει ξανά στο επίκεντρο μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων για την κατάργηση του Νόμου περί Ουδετερότητας. Αυτός ο νόμος απαγορεύει στους δημοσίους υπαλλήλους να φέρουν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα κατά την εργασία τους, αναδεικνύοντας διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι ποικίλες προσεγγίσεις των κρατών μελών καταδεικνύουν την έλλειψη συμφωνίας σχετικά με την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους.

Η Ισπανία και η Γαλλία, με τις αντίστοιχες πολιτικές τους, δείχνουν την πολυπλοκότητα της διαχείρισης της θρησκευτικής έκφρασης, ενώ η Δανία έχει επιβάλει πλήρη απαγόρευση του καλύμματος προσώπου σε δημόσιους χώρους. Παρά τις διαφορές στην πολιτική και τις νομικές ρυθμίσεις, η διαχείριση της θρησκευτικής ενδυμασίας σε δημόσιους χώρους παραμένει ένα επίκαιρο ζήτημα στην Ευρώπη, που σχετίζεται άμεσα με τις εθνικές ταυτότητες και την κοινωνική συνοχή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play