Δύο Πάπες, μία Ελλάδα. Ιστορικές επισκέψεις που γεφυρώνουν τις εκκλησίες και προάγουν τη συνεργασία. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τελετής της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, το «Χριστός Ανέστη» εψάλη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, γεγονός που προκάλεσε έντονη συγκίνηση στους ορθόδοξους Χριστιανούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση σχετιζόταν με την επιθυμία του Ποντίφικα να υπάρξει κοινός εορτασμός του Πάσχα για Καθολικούς και Ορθόδοξους. Σημαντική είναι η ιστορική διάσταση της σχέσης του Πάπα με την Ελλάδα, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τη χώρα δύο φορές και αποτέλεσε τον δεύτερο Ποντίφικα που έκανε αυτό το βήμα, μετά τον Ιωάννη Παύλο Β’.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα δεν ήταν απλώς μια θρησκευτική στιγμή, αλλά και μια πολιτική δήλωση. Καθόλου τυχαίο με δεδομένη την στήριξη του Ποντίφικα προς την χώρα μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Οι εκπρόσωποι του ορθόδοξου Κλήρου και της πολιτικής σκηνής υποδέχθηκαν τον Πάπα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, αναγνωρίζοντας το ρόλο του ως γεφυροποιού ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς.
Επίσημα, οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Βατικανό ιδρύθηκαν το 1979, παρά τις ιστορικές εντάσεις που προήλθαν από το σχίσμα του 1054 και τις θεολογικές διαφορές. Η αναγνώριση του Πάπα ως θεσμικού ηγέτη έχει ανοίξει νέες προοπτικές στον διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών, προάγοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε κρίσιμες στιγμές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr