Ένα αυξανόμενο ποσοστό εφήβων προτιμά τα AI chatbots από τους ανθρώπινους φίλους τους

Ένα αυξανόμενο ποσοστό εφήβων προτιμά τα AI chatbots από τους ανθρώπινους φίλους τους

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι προτιμούν τη συνομιλία με AI chatbots, εν μέσω μιας κρίσης μοναξιάς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Common Sense Media, σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρεί ότι οι συνομιλίες με AI companions (chatbots) είναι εξίσου ή και πιο ικανοποιητικές από αυτές που έχουν με τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο. Ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα αντιλαμβάνονται τα AI chatbots ως ένα χρήσιμο εργαλείο, το 33% τα χρησιμοποιεί για κοινωνική αλληλεπίδραση, περιλαμβάνοντας την εξάσκηση στη συζήτηση και την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης. Ορισμένοι από τους εφήβους μοιράζονται με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης τα πιο προσωπικά τους ζητήματα και μυστικά, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Όπως σχολιάζει ο James Greig του περιοδικού Dazed, η εμπιστοσύνη τέτοιων πληροφοριών σε εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να είναι επικίνδυνη, δεδομένης της χαλαρής προσέγγισης που πολλές από αυτές έχουν στην προστασία των δεδομένων.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας προκύπτουν σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης μοναξιάς στους νέους, καθώς οι παραδοσιακοί τρόποι κοινωνικοποίησης έχουν μειωθεί σημαντικά. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με την αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης και άγχους, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τις ψυχικές επιπτώσεις των εφήβων. Αν και η δυνατότητα συνομιλίας με AI chatbots μπορεί να φαίνεται ευχάριστη, το ερώτημα παραμένει: αν αυτή η αλληλεπίδραση αντικαθιστά τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενδέχεται να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μοναξιάς.

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των εφήβων προτιμά τις ανθρώπινες σχέσεις και η πλειονότητα των εφήβων εμφανίζεται σκεπτική απέναντι στις προτάσεις των AI, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία εφήβους να είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι έφηβοι εξακολουθούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους παρά με AI μηχανές.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση AI chatbots για τους νέους είναι σοβαροί και τεκμηριωμένοι. Για παράδειγμα, η αυτοκτονία του 14χρονου Sewell Setzer III, ο οποίος είχε αναπτύξει συναισθηματική σύνδεση με έναν AI companion, έχει στρέψει την προσοχή σε πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ευάλωτοι έφηβοι. Αναφορές δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυτοί επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά και τις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play