Τα παιδιά και οι έφηβοι αποδεσμεύονται από τα social media για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και την προσωπική τους ασφάλεια. Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να κάνουν διαλείμματα από τη χρήση των smartphones τους προκειμένου να ενισχύσουν την ψυχική τους ευεξία, την προσωπική τους ασφάλεια και τη συγκέντρωσή τους. Αυτή η τάση έρχεται ως αντίδραση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης των διαδικτυακών πλατφορμών, με τα παιδιά να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στον έλεγχο της χρήσης των social media. Σύμφωνα με στοιχεία της GWI, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών που κάνουν τέτοιες παύσεις αυξήθηκε από 22% σε 40% από το 2022.
Τα παιδιά αντιδρούν στις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική παραμονή στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην ψηφιακή τους ζωή και την ψυχική τους ευημερία. Η καθηγήτρια Σόνια Λίβινγκστον δήλωσε ότι οι νέοι πειραματίζονται με διάφορες στρατηγικές, όπως η αποχή από τα social media και η αναζήτηση θετικών διαδικτυακών εμπειριών, ενώ αναγνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση.
Πολλοί έφηβοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσβαση των δικών τους παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς θεωρούν ότι η διαδικτυακή ενηλικίωση δεν είναι αναπόφευκτη. Εν τω μεταξύ, έρευνες δείχνουν ότι η πίεση της συνεχούς σύνδεσης επηρεάζει αρνητικά την ευημερία των νέων, με πολλούς να προτιμούν έναν κόσμο χωρίς διαδικτυακές συνδέσεις. Το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει τον αυξανόμενο φόβο των γονέων για τον εθισμό των παιδιών τους στα social media, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους φόβους τους, μαζί με την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις στη στέγαση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr