Οι υψηλές τιμές του κακάου περιορίζουν τη ζήτηση και επηρεάζουν τα κέρδη της ευρωπαϊκής σοκολατοβιομηχανίας. Η επιβράδυνση στη βιομηχανία κακάου στην Ευρώπη εντείνεται, με τις ιστορικά υψηλές τιμές να περιορίζουν τη ζήτηση και να πλήττουν τα κέρδη των μεταποιητών στην περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας. Η ποσότητα των κόκκων που αλέθονται σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική πιθανότατα μειώθηκε σχεδόν κατά 5% στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με εκτίμηση επτά εμπόρων, μεσιτών και μεταποιητών. Αυτή η πτώση θα σηματοδοτούσε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με μειώσεις σε ετήσια βάση και τις χαμηλότερες ποσότητες που επεξεργάστηκαν από την αρχή της πανδημίας.
Η ζήτηση για κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αγγίζουν ρεκόρ τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω κακών συγκομιδών που πλήττουν μεγάλες εταιρείες σοκολάτας όπως η Barry Callebaut AG και η Nestlé SA. Οι σοκολατοποιοί, προκειμένου να διαχειριστούν τις αυξημένες τιμές, αύξησαν τις τιμές για τους καταναλωτές και άλλαξαν τις συνταγές, χρησιμοποιώντας περισσότερα υλικά πλήρωσης όπως ξηρούς καρπούς.
Η επεξεργασία κακάου αναμένεται να μειωθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα να δείχνουν ήδη πτώση 22% στα αλέσματα της Μαλαισίας. Παρά την πτώση των τιμών του βούτυρου κακάο, οι βιομηχανίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω περιορισμένων αποθεμάτων και των μακροπρόθεσμων ζητημάτων που επηρεάζουν τους παραγωγούς στη Δυτική Αφρική, όπως η γήρανση των δέντρων και οι ασθένειες των καλλιεργειών.
Επιπλέον, οι εταιρείες τροφίμων προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους, προωθώντας εναλλακτικά προϊόντα και μειώνοντας το μέγεθος των συσκευασιών τους. Ο Carl Quash III της Euromonitor International τόνισε ότι υπάρχει συνολική πτώση στις καταναλωτικές αγορές, κάτι που επιδρά στην κατανάλωση σοκολάτας. Οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τη σοκολάτα προς άλλες επιλογές, εν μέσω οικονομικών πιέσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr