Η αναγνώριση της Παλαιστίνης κερδίζει έδαφος διεθνώς. Ποιες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτή την κίνηση; Η ανακοίνωση του Γάλλου προεδρικού Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη, σχετικά με την επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η απόφαση αυτή συνάδει με τη διαχρονική δέσμευση της Γαλλίας για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνική λύση στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης δυσαρέσκειας στην Ευρώπη σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τις ενέργειες του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή επαληθεύει τη δέσμευση της Γαλλίας να προάγει τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.
Η Γαλλία γίνεται έτσι το πρώτο μέλος της G7 που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιθυμίας για ειρηνική λύση. Στην ιστορία της αναγνώρισης της Παλαιστίνης, οι πρώτες χώρες που το έπραξαν ήταν κυρίως από τον Παγκόσμιο Νότο, εν μέσω των αναταραχών που συνοδεύουν τις διαμάχες στην περιοχή.
Με δεδομένο ότι, από τον Μάρτιο του 2025, το κράτος της Παλαιστίνης έχει αναγνωριστεί από 147 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, η παγκόσμια υποστήριξη για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση φαίνεται να είναι σε ανοδική πορεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη προβεί σε αναγνώριση, κάτι που φανερώνει τις πολιτικές προτεραιότητες των εθνών.
Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, είναι ενδεικτική της μεταβολής της πολιτικής δυναμικής στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αναγνωρίζει τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας για την επίτευξη μίας βιώσιμης ειρηνικής λύσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr