Καλλιτέχνες ζητούν νομική προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη

Καλλιτέχνες ζητούν νομική προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη

Καλλιτέχνες στη Βρετανία ζητούν νομική θωράκιση για την προστασία των έργων τους από την τεχνητή νοημοσύνη. Περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημιουργοί από τη Βρετανία απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ζητώντας άμεση νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των έργων τους από τη χρήση τους χωρίς άδεια από την τεχνητή νοημοσύνη . Ανάμεσα στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Dua Lipa, Έλτον Τζον, Ίαν ΜακΚέλεν, Florence Welch, καθώς και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, οι Coldplay και ο συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο.

Οι δημιουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, χωρίς ξεκάθαρη νομική θωράκιση, το έργο τους προσφέρεται δωρεάν σε τεχνολογικούς κολοσσούς, απειλώντας όχι μόνο τα πνευματικά τους δικαιώματα αλλά και την παγκόσμια θέση της Βρετανίας ως δημιουργικής υπερδύναμης . Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται μια τροπολογία της βαρόνης Μπίμπαν Κίντρον που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων, η οποία απαιτεί από τις εταιρείες που εκπαιδεύουν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης να είναι διαφανείς σχετικά με τη χρήση προστατευόμενου υλικού και να ενημερώνουν τους κατόχους των δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζει τη δημιουργική βιομηχανία και τον κλάδο της AI. Ωστόσο, η Τζούλια Γουίλεμινς, συνιδρύτρια του Centre for British Progress, προειδοποιεί ότι ένα πιο αυστηρό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων ενδέχεται να πλήξει την καινοτομία και να οδηγήσει επενδύσεις στο εξωτερικό. Η ένταση μεγαλώνει, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έργα καλλιτεχνών έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση γενετικών μοντέλων χωρίς συναίνεση, με καλλιτέχνες όπως η Άνι Λένοξ και ο Ντέιμον Άλμπαρν να κυκλοφορούν σιωπηλό άλμπουμ ως μορφή διαμαρτυρίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play