Μνημείο στο Παρίσι τιμά τη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του Ολοκαυτώματος, προωθώντας τη μνήμη και την εκπαίδευση για το μέλλον. Ένα νέο μνημείο στο Παρίσι, αφιερωμένο στη μνήμη των ΛΟΑΤΚΙ+ θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αποκαλύφθηκε το Σάββατο, σύμφωνα με το Strobomag. Η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, παρουσίασε το γλυπτό την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Διφοβίας και της Τρανσφοβίας, κοντά στη Βαστίλη. Το μνημείο τιμά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που υπέστησαν διώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτοπίστηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ιστορία μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να επιτύχουμε τα καλύτερα, δήλωσε η Ινταλγκό.
Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι ανάμεσα σε 5.000 και 15.000 ομοφυλόφιλοι χάθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη Γαλλία, ο αριθμός αυτός πιθανόν να είναι δεκάδες. Η Ινταλγκό καταδίκασε τις πολιτικές που περιορίζουν τις ελευθερίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευτούν τα δικαιώματα αυτών των ατόμων.
Στις 6 Μαΐου 1933, η αστυνομία εισήλθε στο Ινστιτούτο Σεξουαλικών Επιστημών στο Βερολίνο και κατέστρεψε τη συλλογή του, χαρακτηρίζοντάς την εκφυλισμένη. Από το 1933 έως το 1945, περίπου 100.000 άνδρες κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλία και αρκετές χιλιάδες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το γλυπτό, φιλοτεχνημένο από τον Γάλλο καλλιτέχνη Jean Luc Verna, φέρει την πλακέτα που λέει: «Κολλημένο στο έδαφος, αυτό το ραβδί δεν είναι (μόνο) μαγικό. Όπως μια ανάμνηση που θα θέλαμε να θάψουμε, αναδύεται από τη γη για να μας καλέσει να θυμηθούμε».
Ο Verna, γεννημένος το 1966, αυτοπροσδιορίζεται ως πολυθεματικός καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα τέχνης για να αναδείξει την ανθρώπινη κατάσταση και την ιστορία. Η δουλειά του συνδυάζει στοιχεία από επιστημονική και λαϊκή κουλτούρα, τη μυθολογία και τη σύγχρονη εικονογραφία, προσφέροντας μια πολύπλευρη προοπτική στις κοινωνικές προκλήσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr