Εξετάζουμε γιατί οι μαζικές δολοφονίες στη Γάζα δεν έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία. Από τον Οκτώβριο του 2023, η κυρίαρχη διαμάχη αφορά το ερώτημα: Πρέπει να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία η κατάσταση στη Γάζα; Αυτή η συζήτηση δεν περιορίζεται σε απλές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ φίλων και γνωστών, αλλά αφορά σοβαρές νομικές διαδικασίες που εκκρεμούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Νότια Αφρική έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας, με την υπόθεση να έχει ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2023, αν και η τελική απόφαση παραμένει εκκρεμής.
Η γενοκτονία θεωρείται το έγκλημα των εγκλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τα κράτη όχι μόνο έχουν υποχρέωση να μην διαπράττουν γενοκτονία, αλλά και να την αποτρέπουν και να την καταγγέλλουν στα δικά τους ποινικά δίκαια. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ένοπλη αντίσταση κατά γενοκτονίας μπορεί να θεωρείται αποδεκτή. Ωστόσο, ο νομικός ορισμός της γενοκτονίας είναι αυστηρότερος απ’ ότι πιστεύεται γενικά. Αυτό εξηγεί γιατί τόσα λίγα γεγονότα έχουν αναγνωριστεί νομικά ως γενοκτονία.
Ποια είναι η προϊστορία της γενοκτονίας; Η έννοια της γενοκτονίας καθορίστηκε το 1944 από τον Πολωνοεβραίο νομικό Ραφαέλ Λέμκιν, ο οποίος προέβη σε αυτόν τον ορισμό λόγω του τρόμου που προκάλεσαν οι μαζικές σφαγές Αρμενίων και οι θηριωδίες των Ναζί. Παρόλο που η γενοκτονία αναγνωρίστηκε επίσημα το 1948, η πρώτη διεθνής καταδίκη ήρθε το 1998, με την καταδίκη του Ζαν-Πολ Ακαγιέσου για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Ρουάντα.
Οι γενοκτονίες που αναγνωρίστηκαν διεθνώς συνδέονται συχνά με ένα στρατηγικό σχέδιο εκδίωξης ή καταστροφής μιας προστατευόμενης ομάδας, και η ανάγκη απόδειξης αυτού του σχεδίου είναι κεντρικής σημασίας στην νομική διαδικασία. Ωστόσο, η αδυναμία συγκέντρωσης ικανοποιητικών αποδείξεων παραμένει ένα από τα κύρια εμπόδια στην αναγνώριση των γενοκτονιών.
Η περίπτωση της Γάζας είναι περίπλοκη και οι χαρακτηρισμοί των εγκλημάτων πολέμου ή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι πιο εύκολοι από εκείνον της γενοκτονίας. Η νομική πρόκληση θα παραμείνει, καθώς απαιτείται μία ευρύτερη αναγνώριση της γενοκτονίας και των προθέσεών της μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύνολο γεγονότων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr