Η Βρετανία δημιούργησε μυστικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης χιλιάδων Αφγανών, λόγω διαρροής δεδομένων που τους εξέθεσε σε κινδύνους. Η Μεγάλη Βρετανία έχει θεσπίσει ένα μυστικό πρόγραμμα για την ασφαλή μεταφορά χιλιάδων ατόμων από το Αφγανιστάν, μετά την αποκάλυψη των στοιχείων τους μέσω μιας διαρροής δεδομένων. Αυτή η κατάσταση τους έθεσε σε κίνδυνο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επανήλθαν στην εξουσία, όπως ανέφεραν δικαστικά έγγραφα την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. Η ανησυχία ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των Ταλιμπάν οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση στην απόφαση δημιουργίας του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες.
Η διαρροή αυτή, που προήλθε από το υπουργείο Άμυνας στις αρχές του 2022, είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση των δεδομένων στο Facebook το επόμενο έτος. Παράλληλα, το μυστικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης ήταν υπόκειτο σε μια υπεραπαγόρευση που εμπόδιζε τα μέσα ενημέρωσης από το να αναφέρουν τις λεπτομέρειες. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι εξέφρασε τη συγγνώμη του για τη διαρροή, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις ασφαλείας συνιστούν μία από τις σοβαρότερες περιστατικά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με τον Χίλι, περίπου 4.500 Αφγανοί και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν ήδη μετεγκατασταθεί ή βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βρετανία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα προσφερθεί άσυλο σε άλλους από το Αφγανιστάν, επικαλούμενος κυβερνητική επανεξέταση που δεν βρήκε στοιχεία για προθέσεις εκδίκησης εκ μέρους των Ταλιμπάν.
Η διαρροή των δεδομένων συμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην Βρετανία προκαλεί πολιτική πίεση. Οι βρετανικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν το 2001, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι το 2014.
Η κυβέρνηση πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με νομικές ενέργειες από άτομα που επηρεάστηκαν από την παραβίαση, αυξάνοντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση της υπόθεσης. Περισσότεροι από 16.000 Αφγανοί έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στη χώρα από τον Μάιο του 2023, ωστόσο η δημοσιοποίηση της παραβίασης θεωρείται επικίνδυνη για την ασφάλειά τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr