Αυστραλία: Καταζητείται στην Ελλάδα ο Τζέιμς Δαλαμάγκας – Δολοφόνησε ομογενή πριν από 25 χρόνια

Παγκόσμια έκκληση για τον εντοπισμό του Τζέιμς Δαλαμάγκα έχει απευθύνει η αστυνομία της Αυστραλίας, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ο καταζητούμενος να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο Τζέιμς Δαλαμάγκα φέρεται να μαχαίρωσε έναν άνδρα μέχρι θανάτου σε νυχτερινό κέντρο του Σίδνεϊ πριν από 25 χρόνια. Ειδικότερα, καταζητείται για τη φερόμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του Γιώργου Γιαννόπουλου στο Μπέλμορ, στα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ, τον Απρίλιο του 1999.

propoli

Ο Δαλαμάγκας φέρεται να διέφυγε στην Ελλάδα μετά το περιστατικό. Δεν βρέθηκε ποτέ, παρόλο που η αστυνομία διεξήγαγε «εκτεταμένες έρευνες» για το πού βρίσκεται, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα αυστραλιανά μέσα, και μεταδίδει ο Guardian.

Η Τούλα Γιαννοπούλου, η αδερφή του φερόμενου θύματος του Δαλαμάγκα, είπε ότι ο θάνατος του αδελφού της είχε αφήσει ένα «κενό» στις ζωές των γονιών, των αδερφών και των δύο παιδιών του, τα οποία ήταν οκτώ και τεσσάρων ετών όταν πέθανε.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι, τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα, που τον καλύπτουν, και αυτό το κάνει πολύ δύσκολο για την οικογένειά μου», είπε.

«Είναι τρομερό οι γονείς μου να έθαψαν τον γιο τους και η ζωή τους να άλλαξε για πάντα, και ο δράστης να ζει περπατώντας ελεύθερος. Και δεν τον έχει εντοπίσει κανείς». «Θα πρέπει να παραδοθεί» σημειώνει. 

Οι αυστραλιανές αρχές πιστεύουν ότι ο Δαλαμάγκας εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, όπου η 25ετής παραγραφή – η οποία επιβάλλει μια νόμιμη προθεσμία για τη δίωξη μιας ποινικής υπόθεσης – πρόκειται σύντομα να συμπληρωθεί.

Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να ασκήσουν δίωξη στον Δαλαμάγκα για τον φερόμενο ρόλο του στη δολοφονία, αφού η Αυστραλία απέτυχε σε μια προσπάθεια έκδοσής του το 2003.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία ανεστάλη το 2007 όταν εξαφανίστηκε, προφανώς χωρίς ίχνη, λέει η αυστραλιανή αστυνομία.

Όμως, καθώς ο χρόνος τελειώνει, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας κάνει νέα έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες ή γνωρίζει κάτι να τους βοηθήσει. 

Για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Τζέιμς Δαλαμάγκα, προσφέρεται αμοιβή 200.000 δολαρίων Αυστραλίας – το ισοδύναμο περίπου 123.000 ευρώ – την οποία μπορούν να διεκδικήσουν άτομα εκτός Αυστραλίας.

Τα ονόματα που μπορεί να χρησιμοποιεί και πώς μοιάζει

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς, ο Τζέιμς Δαλαμάγκας περιγράφεται ως μεσανατολικής/μεσογειακής εμφάνισης, ύψους περίπου 1,82μ., με καστανά μαλλιά, καστανά μάτια και ένα τατουάζ με ελληνική επιγραφή στο δεξί του μπράτσο.

Μπορεί – σύμφωνα πάντα με τις αυστραλιανές Αρχές – να χρησιμοποιεί τα ονόματα «Τζέιμς», «Τζιμ», «Τιμ», «Δημήτριος», «Δημήτρης», «Μήτσος», «Τάκης», ή «Κάνης». Δεδομένου του χρόνου που έχει ζήσει στην Ελλάδα, ο Τζέιμς Δαλαμάγκας πιθανολογείται ότι μιλάει καλά ελληνικά.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας και η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες του Τζέιμς Δαλαμάγκα και μια απεικόνιση του πώς μπορεί να μοιάζει σήμερα, σε ηλικία 53 ετών.

Δείτε επίσης: Καιρός: Παγετός σε πολλές ορεινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Loading