Ανατροπή στα οικονομικά του Radio Free Europe: Έλαβε τα κονδύλια του Απριλίου εν μέσω νομικών αβεβαιοτήτων

Ανατροπή στα οικονομικά του Radio Free Europe: Έλαβε τα κονδύλια του Απριλίου εν μέσω νομικών αβεβαιοτήτων

Το Radio Free Europe/Radio Liberty ανακοίνωσε ότι έλαβε, έπειτα από δικαστική απόφαση, τα κονδύλια του προϋπολογισμού του για τον Απρίλιο που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για το πάγωμα της αμερικανικής χρηματοδότησης.

«Σήμερα, το RFE/RL έλαβε τα κονδύλια που του έχουν διατεθεί από το Κονγκρέσο» για τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή 12 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Radio Free Europe/Radio Liberty που έχει έδρα την Πράγα.

Τον Απρίλιο, δικαστής διέταξε την αμερικανική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την χρηματοδότηση του Κονγκρέσου εν αναμονή της απόφασής του για την ουσία της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, «Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων καθυστέρησης, το RFE/RL αναγκάσθηκε να περιορίσει το πρόγραμμα και το προσωπικό του, στερώντας έτσι το κοινό από την πληροφόρηση», γράφει στην ανακοίνωσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Μάρτιο διάταγμα το οποίο συμπεριλαμβάνει στα «άχρηστα στοιχεία της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας» την US Agency for Global Media (USAGM), οργανισμό-ομπρέλα των αμερικανικών μέσων στο εξωτερικό όπως το Voice of America, το RFE/RL και το Radio Free Asia.

Το προεδρικό διάταγμα πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση του δικτύου, δηλαδή ποσόν 77 εκατομμυρίων δολαρίων για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους που λήγει τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση έχει προβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

«Το RFE/RL θα συνεχίσει τις ενέργειές του ενώπιον της δικαιοσύνης για να λάβει όλους τους πόρους που το Κονγκρέσο έχει διαθέσει για τις δραστηριότητές του», δηλώνει το δίκτυο, το οποίο την περασμένη βδομάδα έλαβε υπόσχεση για οικονομική βοήθεια από τη Σουηδία.

Το Radio Free Europe/Radio Liberty ιδρύθηκε το 1950 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να εκπέμπει στο κομμουνιστικό μπλοκ και χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Η έδρα του μεταφέρθηκε το 1995 από το Μόναχο στην Πράγα. Σήμερα εκπέμπει σε 23 χώρες, πολλές από τις οποίες περιορίζουν δραστικά την ελευθερία του Τύπου, όπως η Λευκορωσία, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Διαθέτει δίκτυο 1.700 δημοσιογράφων.

Στη Ρωσία έχει κηρυχθεί «ανεπιθύμητος οργανισμός». «Αν σταματήσουμε να εκπέμπουμε, οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να καταλάβουν τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων όλου του κόσμου», προειδοποίησε ο διευθυντής του Στέφαν Κάπους που ηγείται της μάχης για την σωτηρία του Radio Free Europe.

Loading

Play