Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας από Fitch και S&P: Σημαντικά οφέλη από την ευρωζώνη

Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας από Fitch και S&P: Σημαντικά οφέλη από την ευρωζώνη

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Βουλγαρίας σε «BBB+» με σταθερή προοπτική, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στην ανώτερη μεσαία κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με τους δύο οίκους, ο βασικός παράγοντας για την αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβεβαιώσει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας από τους διεθνείς οίκους Fitch και S&P ήταν αναμενόμενη, βάσει των τάσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τον Ιούνιο, το δημοσιονομικό συμβούλιο της Βουλγαρίας σημείωσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα κάθε χώρας που έλαβε έγκριση για ένταξη στην ευρωζώνη, τα τελευταία 20 χρόνια, αναβαθμίστηκε εντός ενός μήνα από την απόφαση.

Στο τέλος Μαΐου, ο S&P επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Βουλγαρίας σε «BBB/A-2», διατηρώντας θετική την προοπτική. Ο οίκος σημείωσε ότι η έγκριση για την υιοθέτηση του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας. Ομοίως, ο Fitch επιβεβαίωσε τον Απρίλιο την αξιολόγηση «BBB» της Βουλγαρίας με θετική προοπτική.

Στην αιτιολόγηση της πρόσφατης αναβάθμισης σε «BBB+», ο S&P υπογράμμισε τα οφέλη που θα αποκομίσει η Βουλγαρία από την ευρωζώνη: ιδίως, τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την πρόσβαση σε εύρωστες αγορές και τη σημαντική μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου.

Ο Fitch αξιολογεί επίσης θετικά την υιοθέτηση του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι θα αναβαθμίσει το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας, θα ενισχύσει το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εξωτερικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον, ο Fitch προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2025, χωρίς μεταβολή σε σύγκριση με το 2024. Αν και οι αβεβαιότητες στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν, αυτές αντισταθμίζονται από τη βελτίωση των εσωτερικών πολιτικών συνθηκών. Οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών ενόψει της ένταξης στην ευρωζώνη αναμένονται να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Loading

Play