Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να αξιολογήσει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 (2019), το οποίο αφορά τα πρόσωπα που αγνοούνται λόγω ένοπλων συγκρούσεων.
Το ψήφισμα 2474, που υιοθετήθηκε ομόφωνα τον Ιούνιο 2019 με πρωτοβουλία του Κουβέιτ, καταδικάζει τη σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν «κάθε πρόσφορο μέτρο» για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την επιστροφή αγνοουμένων και των λειψάνων τους. Περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως η καταγραφή κρατουμένων, η χορήγηση ταυτοτήτων, η εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων και η δημιουργία εθνικών γραφείων πληροφοριών.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης τόνισε ότι η Απόφαση 2474 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ορόσημο για τις συλλογικές προσπάθειες για την διευθέτηση του ζητήματος των αγνοουμένων.
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Μαρία Μιχαήλ ευχαρίστησε την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σύγκληση της συνεδρίασης και υπογράμμισε ότι το Ψήφισμα 2474 είναι ιστορικό, καθώς είναι «το πρώτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένο αποκλειστικά στους αγνοούμενους σε ένοπλες συγκρούσεις».
Η κ. Μιχαήλ αναφερόμενη στη διακοινοτική βία και την τουρκική εισβολή του 1974 επεσήμανε ότι «περισσότερα από 2.000 άτομα – Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και πολίτες χωρών που κάθονται σε αυτό το τραπέζι – εξαφανίστηκαν», αναφέροντας ότι η Τουρκία απέτυχε να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει την εξαφάνιση προσώπων κατά τη διάρκεια της παράνομης εισβολής της στο νησί.
Η ΔΕΑ, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1981, ανέφερε ότι έχει επιτύχει πρόοδο «μέχρι σήμερα, η ΔΕΑ έχει εκταφιάσει, ταυτοποιήσει και επιστρέψει τα λείψανα 1.054 ατόμων», αλλά το έργο απέχει πολύ από την ολοκλήρωση.
Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη στήριξή της προς τη Διερευνητική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την ως «μία από τις πιο επιτυχημένες επιτροπές στον τομέα αυτό», και σημειώνοντας ότι παρέχει «ισχυρή πολιτική και οικονομική στήριξη» στη λειτουργία της.
Η κ. Μιχαήλ κάλεσε την Τουρκία «να υιοθετήσει και να διατηρήσει μια προληπτική προσέγγιση για την παροχή στη ΔΕΑ όλων των απαραίτητων πληροφοριών», υπογραμμίζοντας ότι «η πάροδος του χρόνου δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια».
Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Αχμέντ Γιλντίζ προειδοποίησε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο «δεν μπορεί να πολιτικοποιείται, ούτε να παρουσιάζεται ως θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Ελληνοκυπρίους».
Κλείνοντας, ο κ. Κιάρι τόνισε την ανάγκη επείγουσας και πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2474 και επανέλαβε τη δέσμευση του ΟΗΕ να υποστηρίξει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σημειώθηκε ότι το 2024 καταγράφηκαν πάνω από 56.000 νέες περιπτώσεις αγνοουμένων, η μεγαλύτερη αύξηση σε μία χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ