Μπορέλ: «Η Χαμάς διαπράττει έγκλημα πολέμου»

«Θέλουμε να είμαστε προσηλωμένοι σε αρχές, βάσει αυτών που έχουμε δει» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε στο Al Jazeera και όταν ρωτήθηκε για το αν το Ισραήλ διαπράττει έγκλημα πολέμου είπε πως «δεν είμαι δικηγόρος, αλλά υπάρχει ένα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που θα ερευνήσει. Αρκετές χώρες έχουν ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ανοίξει την υπόθεση».

propoli

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε αυτό που κάνει το Ισραήλ έγκλημα πολέμου;

Μπορέλ: Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά υπάρχει ένα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που θα ερευνήσει. Αρκετές χώρες έχουν ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ανοίξει την υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Πιστεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση πως αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτώβρη είναι έγκλημα πολέμου;

Μπορέλ: Ναι, το θεωρούμε έγκλημα πολέμου επειδή σκότωσε αμάχους με αυτό τον προφανή τρόπο, χωρίς κανένα λόγο, σκοτώνοντάς τους μόνο επειδή βρίσκονταν εκεί, όχι για κάποιον άλλον λόγο.

Aliri

Δημοσιογράφος: Μα, κ. Μπορέλ, μόλις μου είπατε, όταν ρώτησα για το Ισραήλ, πως δεν είστε δικηγόρος. Πώς υπάρχει τέτοια σαφήνεια στην κατηγορία σας ενάντια στη Χαμάς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Και όταν σας ρωτώ για το Ισραήλ λέτε ότι δεν είστε δικηγόρος, όπως πολλοί πολιτικοί της Δύσης κάνουν συχνά. Για αυτό όλοι σάς κατηγορούν για καθαρά δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μπορέλ: Όχι, δεν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλουμε να είμαστε προσηλωμένοι σε αρχές, βάσει αυτών που έχουμε δει. Και προσωπικά, ναι αυτό ανάγεται στο επίπεδο των εγκλημάτων πολέμου. Μα και πάλι έχετε δίκιο, πρέπει να αφήσουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να το αποφασίσει αυτό.

Δείτε επίσης: Μπορέλ: Ανησυχία της ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Loading