Διεθνή πρακτορεία απαιτούν ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα

Διεθνή πρακτορεία απαιτούν ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα

Τα πρακτορεία ειδήσεων AFP, AP και Reuters, καθώς και το BBC, απήθυναν σήμερα από κοινού έκκληση στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο και έξοδο δημοσιογράφων στη Γάζα, έπειτα από 21 μήνες πολέμου.

Οι δημοσιογράφοι έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες στερήσεις και δυσκολίες στην πολεμική ζώνη. Ανησυχούμε πολύ για το ότι στο εξής ο λιμός απειλεί την επιβίωσή τους, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ασοσιέιτεντ Πρες, το Ρόιτερς και το BBC News. Καλούμε γι΄άλλη μια φορά τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την είσοδο και έξοδο δημοσιογράφων στη Γάζα. Είναι απαραίτητο προϊόντα σε επαρκείς ποσότητες να φθάσουν στον πληθυσμό επί τόπου, αναφέρει το κείμενο.

Αυτά τα διεθνή ΜΜΕ δηλώνουν πολύ ανήσυχα για την κατάσταση των δημοσιογράφων τους στη Γάζα οι οποίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες των οικογενειών τους και των ιδίων. Αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στο πεδίο στη Γάζα. Αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες δραματικές συνθήκες με τους πληθυσμούς που καλύπτουν, υπογραμμίζουν.

Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λιμού στη Γάζα, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για τις ελλείψεις. Οι μαρτυρίες δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στη Γάζα πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες, με αναφορές για ακραία πείνα, έλλειψη πόσιμου νερού και αυξανόμενη σωματική και ψυχική κούραση.

Μετά την πολιόρκηση της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) έχει ζητήσει να σταματήσει το Ισραήλ να εξαντλεί από την πείνα τους δημοσιογράφους και τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Ο κόσμος πρέπει πλέον να δράσει: να προστατεύσει (τους επαγγελματίες του Τύπου), να τους δώσει τρόφιμα, να τους επιτρέψει να αποκαταστήσουν την υγεία τους, ανέφερε σε ανακοίνωση η περιφερειακή διευθύντρια της CPJ Σάρα Κούντα.

Από τα τέλη του 2023, οι μοναδικοί δημοσιογράφοι που μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ενσωματωμένοι στον ισραηλινό στρατό, με τα ρεπορτάζ τους να υπόκεινται σε στρατιωτική λογοκρισία. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων από ισραηλινής πλευράς, στην πλειονότητά τους αμάχων, ενώ 49 από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα έχει κοστίσει τη ζωή σε 59.219 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 200 δημοσιογράφους, εκ των οποίων τουλάχιστον 44 κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Loading

Play