Διεθνής Αμνηστία: Σοβαρές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τον στρατό της Ουγκάντας στο Νότιο Σουδάν

Διεθνής Αμνηστία: Σοβαρές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τον στρατό της Ουγκάντας στο Νότιο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητο να προχωρήσει στην ανανέωση και να εγγυηθεί την τήρηση του εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβληθεί στο Νότιο Σουδάν, τονίζει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζοντας την παρουσία στοιχείων του στρατού της Ουγκάντας στη χώρα αυτή κατάφωρη παραβίασή του.

Το νεότερο κράτος στον κόσμο, το Νότιο Σουδάν, χώρα φτωχή κι εξαρχής ασταθής, σπαράσσεται ξανά τους τελευταίους μήνες από συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατόπεδο του προέδρου Σάλβα Κιρ κι αυτό του ιστορικού αντιπάλου του και αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ, που τέθηκε υπό κράτηση τον Μάρτιο. Η γειτονική Ουγκάντα ανακοίνωσε πως ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις στο Νότιο Σουδάν για να υποστηρίξουν τον πρόεδρο Κιρ.

Όμως, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η άφιξη στρατευμάτων της Ουγκάντας στην Τζούμπα, καθώς και «τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικών φορτηγών (…) που μετέφεραν άρματα μάχης» στο Νότιο Σουδάν, όπως διακρίνεται σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν στο διαδίκτυο κι η ΜΚΟ λέει πως επαλήθευσε, «παραβιάζουν» τους όρους του εμπάργκο.

Μολονότι έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις, ούτε οι αρχές του Νότιου Σουδάν, ούτε αυτές της Ουγκάντας πρόβαλαν οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρατηρεί η Αμνηστία. «Αν και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ δεν είναι πανάκεια, η κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ήταν κατά πάσα βεβαιότητα χειρότερη χωρίς αυτό», υπογραμμίζει ο Τιγκέρε Τσαγκούτα, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της ανατολικής και της μεσημβρινής Αφρικής.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έλαβε απάντηση από τον στρατό της Ουγκάντας, από τον οποίο ζήτησε σχόλιο για την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ουγκάντα, η οποία είχε επίσης αναπτύξει στρατεύματα στο Νότιο Σουδάν το 2013 για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Κιρ, προτού -επισήμως- τα αποσύρει το 2015, κατηγορείται συχνά πως αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του νεότερου κράτους του κόσμου.

Loading

Play