ΕΕ: Ταχεία έρευνα για την ανάμειξη ξένων χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά η Ομάδα των Πρασίνων

Η Ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε ταχεία έρευνα για την ανάμειξη ξένων χωρών στο νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την σύλληψη στην Γερμανία βοηθού ευρωβουλευτή του κόμματος της γερμανικής άκρας δεξιάς AfD βάσει υποψιών για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

«Με ένα Chinagate που προστίθεται σε ένα Russiagate, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να επιταχύνει την έρευνά του», δηλώνει η Ομάδα των Πρασίνων ζητώντας την δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές (6 έως 9 Ιουνίου).

propoli

«Οσοι επιτίθενται στην ακεραιότητα των δημοκρατιών μας οφείλουν να λογοδοτήσουν», επέμεινε η γερμανίδα ευρωβουλευτής Τέρι Ράιντκε, μία εκ των δύο επικεφαλής των Πρασίνων στις ευρωεκλογές.

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την σύλληψη ενός άνδρα με την κατηγορία ότι κατασκόπευε κινέζους αντιφρονούντες στην Γερμανία και ότι παρέδιδε σε κινεζική μυστική υπηρεσία πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σύλληψη γίνεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακάλυψη δικτύου επιρροής που χρηματοδοτείται από την Μόσχα με στόχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ευρωβουλευτές «έχουν πάρει χρήματα» για να προωθήσουν τα μηνύματα της Μόσχας.

«Η τάση των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων να προδίδουν τις χώρες που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται και να τίθενται στην υπηρεσία ξένων τυραννικών καθεστώτων είναι μία από τις σπάνιες σταθερές της Ιστορίας», δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των γάλλων σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε «πολύ μεγαλύτερη» επαγρύπνηση και «πολύ περισσότερη συνεργασία» απέναντι στις απόπειρες ανάμειξης ξένων δυνάμεων.

Loading