Σε έναν κατεστραμμένο δρόμο, κοντά στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν όπου ζούσε, η Σάζα Μπαουαγκνέχ διηγείται πως δυσκολεύεται να βρει ελπίδα εκατό ημέρες μετά την έναρξη μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Όπως και δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, έτσι και η Μπαουαγκνέχ έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της μετά την επιχείρηση που ξεκίνησε το Ισραήλ στις 21 Ιανουαρίου, με ονομασία «Τείχος του σιδήρου», την οποία χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατική».
Ο καταυλισμός της Τζενίν είναι ένας από τους τρεις που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της επιχείρησης αυτής, μαζί με τους καταυλισμούς της Τούλκαρεμ και της Νουρ Σαμς.
Ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει στους κατοίκους να επιστρέψουν, εξήγησε η Μπαουαγκνέχ. «Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του καταυλισμού», υπογράμμισε.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης στη Τζενίν, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη Δυτική Όχθη από το 2005 και το τέλος της δεύτερης ιντιφάντας.
Ο καταυλισμός της Τζενίν είναι γνωστό προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν εκεί συχνά επιχειρήσεις.
Η Φάρχα Αμπού αλ Χίζα, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις υπηρεσίες στη Τζενίν, εξήγησε ότι και άλλες οικογένειες που ζουν στον καταυλισμό αναγκάζονται κάθε ημέρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Πέρασαν 100 ημέρες και για τους εκτοπισμένους του καταυλισμού της Τζενίν μοιάζει να έχουν περάσει 100 χρόνια. Η κατάστασή τους είναι καταστροφική, οι συνθήκες είναι σκληρές και ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γνωρίσει τέτοιο πόνο», τόνισε.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, περίπου 40.000 κάτοικοι των καταυλισμών έχουν εκτοπιστεί από τις 21 Ιανουαρίου.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει πολλούς μήνες και ζήτησε από τον στρατό να μην επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ήδη πριν τον πόλεμο στη Γάζα, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η βία είχε οξυνθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Έκτοτε τουλάχιστον 925 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
Το ίδιο διάστημα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 33 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους και στρατιώτες, σε επιθέσεις παλαιστινίων ή στη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ