Ελ Σαλβαδόρ: Σημαντική αύξηση ποινών για τους δολοφόνους τεσσάρων Ολλανδών δημοσιογράφων

Ελ Σαλβαδόρ: Σημαντική αύξηση ποινών για τους δολοφόνους τεσσάρων Ολλανδών δημοσιογράφων

Δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ αύξησε χθες Πέμπτη τις ποινές που επιβλήθηκαν σε τρεις απόστρατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τη δολοφονία τεσσάρων Ολλανδών δημοσιογράφων το 1982, από 15 σε 60 χρόνια κάθειρξης. Η νέα ποινή, που ανέρχεται σε 15 έτη κάθειρξης για κάθε δολοφονία, ανακοινώθηκε αφού το δικαστήριο δημοσιοποίησε γραπτώς την ετυμηγορία του.

Τον Ιούνιο, το δικαστήριο στη Ντούλσε Νόμπρε δε Μαρία είχε επιβάλει ποινές 15 ετών κάθειρξης σε κάθε κατηγορούμενο. Παρά την αύξηση της ποινής, ο Γουστάβο Ουέσο, συνήγορος των θυμάτων, δήλωσε ότι οι τρεις καταδικασθέντες δεν θα εκτίσουν περισσότερα από 30 χρόνια κάθειρξης, καθώς αυτή ήταν η βαρύτερη ποινή που προβλεπόταν από τον νόμο την περίοδο τέλεσης των εγκλημάτων.

Οι καταδικασθέντες περιλαμβάνουν τον πρώην υπουργό Άμυνας Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία, τους συνταγματάρχες Φρανσίσκο Μοράν και Μάριο Αδαλμπέρτο Ρέγες Μένα. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Σαλβαδόρ έχει εγκρίνει τον Μάρτιο αίτημα έκδοσης του κ. Ρέγες Μένα που είναι μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται υπό κράτηση κατ’ οίκον.

Οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στις 17 Μαρτίου 1982, ενώ γύριζαν ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ. Οι συνθήκες του θανάτου τους δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι την ίδρυση, το 1993, μιας επιτροπής αλήθειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα του στρατού στην επαρχία Τσαλατενάνγκο, 80 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα. Η υπόθεση άρχισε να εξετάζεται το 2018, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ανίσχυρη τη γενική αμνηστία του 1993.

Το δικαστήριο διέταξε το κράτος του Σαλβαδόρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των δημοσιογράφων για την «καθυστέρηση της απόδοσης δικαιοσύνης», υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε να εκδώσει αυτή την συγγνώμη εντός 30 ημερών. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σαλβαδόρ είχε τραγικές συνέπειες, με πάνω από 75.000 νεκρούς και 7.000 εξαφανισμένους.

Ο Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία διοίκησε τις ένοπλες δυνάμεις τη διάρκεια των χειρότερων σφαγών που αποδόθηκαν στον στρατό.

Loading

Play