Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προχωρούν προς μια συμφωνία που μοιάζει να διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας του 2015, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως τη «χειρότερη συμφωνία στην Ιστορία» και είχε αποσύρει τη χώρα του από αυτήν το 2018, όπως επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ και οι Ιρανοί έχουν κάνει τρεις γύρους συνομιλιών τον προηγούμενο μήνα, στοχεύοντας στην επίτευξη νέας συμφωνίας που θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ένας τέταρτος γύρος, που προγραμματιζόταν να διεξαχθεί στη Ρώμη, αναβλήθηκε για νέα ημερομηνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομάν, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
Το αρχικό πλαίσιο που συζητείται διατηρεί τον πυρήνα της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 – γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) – σύμφωνα με τις πηγές. Μια νέα συμφωνία ενδέχεται να μην διαφέρει ριζικά από την προηγούμενη, επεκτείνοντας τη διάρκεια της σε 25 χρόνια και αυστηροποιώντας τις διαδικασίες επαλήθευσης.
Σύμφωνα με τους όρους που διαπραγματεύονται, το Ιράν θα περιορίσει τις ποσότητες και τους τύπους των φυγοκεντρητών του και θα μειώσει, εξάγει ή σφραγίζει το 60% του αποθέματος ουρανίου του υπό αυστηρό έλεγχο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σε αντάλλαγμα για σημαντική ελάφρυνση των κυρώσεων.
Η Τεχεράνη είναι επίσης ανοιχτή να παραχωρήσει στον ΔΟΑΕ εκτεταμένη πρόσβαση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, ενώ οι προτάσεις δεν επιδιώκουν την πλήρη διάλυση της πυρηνικής υποδομής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά στοχεύουν στην επιβολή μόνιμων περιορισμών στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Σύμφωνα με ανώτερη περιφερειακή πηγή, η διαπραγμάτευση για τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν εστιάζει στο εάν το Ιράν «θα διατηρήσει ένα μέρος αυτών – αραιωμένο – εντός της χώρας, ενώ θα στείλει ένα άλλο μέρος στο εξωτερικό, πιθανώς στη Ρωσία». Αυτή η πηγή αναφέρει επίσης ότι το Ιράν έχει προτείνει την πώληση εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, το Ιράν λειτουργεί περίπου 15.000 φυγοκεντρητές, ενώ σύμφωνα με την JCPOA, είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί περίπου 6.000. Ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις διαμορφώνονται προς μια «JCPOA 2», που θα επιτρέπει στον Τραμπ να την παρουσιάσει ως νίκη, ενώ το Ιράν θα διατηρεί το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ