Eurovision 2025: Έρευνα για το televoting μετά την αμφιλεγόμενη δεύτερη θέση του Ισραήλ

Eurovision 2025: Έρευνα για το televoting μετά την αμφιλεγόμενη δεύτερη θέση του Ισραήλ

Η δεύτερη θέση του Ισραήλ στον φετινό τελικό της Eurovision έχει προκαλέσει αντιδράσεις και υπόνοιες για χειραγώγηση της ψηφοφορίας, οδηγώντας Ισπανία και Βέλγιο να ζητούν επίσημη έρευνα από την EBU σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας televoting.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των δύο χωρών (RTVE και VRT) φέρονται να εξετάζουν αίτημα ολικής επανεξέτασης του μηχανισμού τηλεψηφοφορίας, εστιάζοντας στη δυνατότητα κάθε τηλεθεατή να ψηφίζει έως και 20 φορές. Παρότι το Ισραήλ δεν βαθμολογήθηκε καθόλου από τις κριτικές επιτροπές των δύο χωρών, συγκέντρωσε 12άρια από το κοινό, συμβάλλοντας στην εντυπωσιακή του άνοδο στη δεύτερη θέση με 357 πόντους.

Καταγγελίες για «σύστημα που ευνοεί τη χειραγώγηση»

Η βουλευτής του Βελγίου, Κάτια Σέγκερς, χαρακτήρισε το τρέχον σύστημα ψηφοφορίας ευάλωτο στη χειραγώγηση, καλώντας τη δημόσια ραδιοτηλεόραση VRT να πρωτοστατήσει στο αίτημα για έρευνα και επαναξιολόγηση της συμμετοχής του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, η EBU επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει σοβαρά τις ενστάσεις Ισπανίας και Βελγίου, υπεραμυνόμενη του συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζει «το πιο προηγμένο στον κόσμο».

Ωστόσο, η εικόνα της ισραηλινής συμμετοχής στη φετινή Eurovision ήταν βαριά σκιασμένη από πολιτικές εντάσεις: αποδοκιμασίες από το κοινό, απόπειρα εισβολής στη σκηνή και μαζικές καλλιτεχνικές αντιδράσεις που ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω των γεγονότων στη Γάζα.

Μποϊκοτάζ, διαμαρτυρίες και χιλιάδες υπογραφές κατά της ισραηλινής συμμετοχής

Η παρουσία του Ισραήλ στη Eurovision 2025 είχε από νωρίς προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότεροι από 4.000 μουσικοί και καλλιτέχνες από πέντε σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό.

Διαδηλώσεις και διαδικτυακά καλέσματα για μποϊκοτάζ συνοδεύτηκαν από αποδοκιμασίες του κοινού τη βραδιά του τελικού, ενώ η ισραηλινή εκπρόσωπος, Yuval Raphael, αντιμετώπισε στιγμές έντασης ακόμη και επί σκηνής.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της EBU για αξιοπιστία, το κύμα δυσπιστίας φαίνεται να μεγαλώνει, με πολλές χώρες και κοινό να ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για την τελική κατάταξη.

Loading

Play