Φρικιαστικές μαρτυρίες από Γάζα: Λιμός, λειψυδρία και κατάρρευση της υγείας – Ούτε παυσίπονα για τα παιδιά με σοβαρά εγκαύματα

Φρικιαστικές μαρτυρίες από Γάζα: Λιμός, λειψυδρία και κατάρρευση της υγείας – Ούτε παυσίπονα για τα παιδιά με σοβαρά εγκαύματα

Ακόμα κι αν φτάσουν στη Γάζα άμεσα 100 φορτηγά με βοήθεια, η επίδρασή τους θα είναι περιορισμένη, καθώς η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ανθρωπιστική στήριξη για σχεδόν τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, ενώ όλη η διεθνής προσοχή έχει στραφεί στο σημείο όπου υποτίθεται πως θα έπρεπε να συγκεντρώνονται τα φορτηγά με προμήθειες τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η μεταφορά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η εικόνα που μεταδίδουν μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το BBC, είναι ολοένα και πιο ζοφερή. Όπως επισημαίνεται, ακόμη και αν φτάσουν εκεί άμεσα 100 φορτηγά, η ανακούφιση που θα προσφέρουν θα είναι ελάχιστη, αφού εδώ και μήνες δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις αγορές της Γάζας δεν υπάρχει τίποτα για φαγητό. Τα ράφια έχουν αδειάσει πλήρως από βασικά είδη, όπως φρούτα, λαχανικά και κρέας. Οι πάγκοι είναι άδειοι. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες, ούτε φάρμακα για τους ασθενείς. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του διαθέσιμου νερού είναι μολυσμένο και ακατάλληλο προς πόση.

Η συνολική εικόνα είναι τραγική. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται πλέον σε σημείο πλήρους κατάρρευσης.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες Παλαιστινίων

Ο 31χρονος Adham al-Batrawi, ανέφερε στο BBC τους «δημιουργικούς τρόπους» που έχουν βρει οι άνθρωποι στη Γάζα για να επιβιώσουν, όπως το να μετατρέπουν τα ζυμαρικά σε απομίμηση ψωμιού.

«Ειλικρινά, δεν ξέρω πραγματικά πώς να περιγράψω την κατάσταση εδώ, είναι εξαιρετικά άσχημη», δήλωσε μέσω WhatsApp ο Adham, γραφίστας που έχει εκτοπιστεί στο κέντρο της Γάζας.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων. Πέρασα όλη τη μέρα σήμερα ψάχνοντας για αλεύρι και δεν μπόρεσα να βρω καθόλου. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα κάθε μέρα», τόνισε.

Πρόσθεσε πως ο πόλεμος «μας έχει δείξει εικόνες που δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα. Έπρεπε να κάνω πράγματα που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα χρειαζόταν. Ραγίζει η καρδιά μου».

«Τα παιδιά μου κλαίνε από την πείνα»

«Είμαστε σε σκηνές κάτω από την καυτή ζέστη, παλεύοντας με άδεια στομάχια», λέει στο BBC μια νοσοκόμα στη νότια Γάζα.

«Τα παιδιά μου κλαίνε από την πείνα. Δεν ξέρω τι να κάνω ως μητέρα, στέκομαι αβοήθητη. Δεν μπορώ να τα προστατέψω από τους πυραύλους, την πείνα, τη ζέστη, τα έντομα…».

Ούτε παυσίπονα για τον πόνο των παιδιών

Η συντονίστρια έκτακτης ανάγκης στη Γάζα για την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Claire Manera, είπε στο BBC Radio 4 ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι «εξαιρετικά περιορισμένες».

«Υπάρχει μια μικρή ποσότητα βοήθειας που δεν έχει φτάσει καθόλου στις κοινότητες», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέτουν όρους για τον τρόπο διανομής της, οι οποίοι δεν είναι «ασφαλείς».

Εν τω μεταξύ, σπίτια και νοσοκομεία «στοχοποιούνται» και «η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και σε κάθε είδους βοήθεια καθίσταται αδύνατη», λέει.

Η ίδια λέει ότι η κατάσταση των ανθρώπων εκεί «επιδεινώνεται» και ο αριθμός των παιδιών που έρχονται με εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι «τρομακτικός».

Η «αγωνία» των παιδιών χωρίς παυσίπονα, οι άνθρωποι στους δρόμους «που ψάχνουν απεγνωσμένα για φαγητό» και οι μητέρες «που βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν», είναι καταστάσεις που «χειροτερεύουν κάθε μέρα», πρόσθεσε.

100 φορτηγά δεν θα αλλάξουν καθόλου την κατάσταση

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (RSF) κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι επιτρέπει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «γελοιωδώς ανεπαρκής» βοήθεια σε σχέση με τις ανάγκες στον παλαιστινιακό θύλακα, μόνον για να μην κατηγορηθεί «για λιμό που επιβλήθηκε στον πληθυσμό».

«Το σχέδιο αυτό συνιστά τρόπο εργαλειοποίησης της βοήθειας, μετατρέποντάς την σε εργαλείο στην υπηρεσία των στρατιωτικών στόχων των ισραηλινών δυνάμεων», σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η MSF η Πασκάλ Κουασάρ, η συντονίστρια για επείγουσες καταστάσεις της μκο στην Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η βοήθεια που εγκρίθηκε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, γύρω στα εκατό φορτηγά από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «συνιστά μόνον ένα προπέτασμα καπνού”, σύμφωνα με την MSF, ενώ η πολιορκία -που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα στις 2 Μαρτίου για να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά- «συνεχίζεται».

«Η ισχύουσα έγκριση 100 φορτηγών την ημέρα, ενώ η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, είναι απολύτως ανεπαρκής», υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το βασικό μέρος του πληθυσμού της Γάζας, που ανέρχεται σε πάνω από 2 εκατομμύρια, εξαρτάται σχεδόν τελείως από τη βοήθεια που εισέρχεται στον μικρό αυτόν παλαιστινιακό θύλακα που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Η MSF σημειώνει επίσης ότι τουλάχιστον 20 ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα υπέστησαν ζημιές ή τέθηκαν εν μέρει ή ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα από την προώθηση των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων, την εντατικοποίηση των αεροπορικών πληγμάτων και τις γενικευμένες εντολές εκκένωσης.

Πηγή: dnews.gr

Loading

Play