Φρίντριχ Μερτς: Νέα πολιτική και ευημερία για όλους εν μέσω προκλήσεων

Φρίντριχ Μερτς: Νέα πολιτική και ευημερία για όλους εν μέσω προκλήσεων

Το κεντρικό μήνυμα της πρώτης δήλωσης του καγκελάριου στην Bundestag επικεντρώθηκε σε «αλλαγή πολιτικής», νέες προτεραιότητες και ανανέωση της υπόσχεσης για «ευημερία για όλους». Ενόψει «μεγάλων προκλήσεων», ο Φρίντριχ Μερτς υπογράμμισε τη σημασία της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, υποσχόμενος «αισθητή βελτίωση» για τους πολίτες εντός του καλοκαιριού. Διακήρυξε τη στήριξή του προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, ενώ επαίνεσε το έργο του προκάτοχου του, Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» στη Γερμανία, τονίζοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ ως τώρα βιώσει μια τόσο μακρά περίοδο χωρίς οικονομική ανάπτυξη». Τόνισε ότι διακυβεύονται θέσεις εργασίας σε σημαντικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η παραγωγή χημικών. Επιπλέον, αιτιολόγησε την απόφασή του να συναινέσει στην άρση του «φρένου χρέους» και στον «δανεισμό XXL», αναφερόμενος σε επενδύσεις στις υποδομές και την εκπαίδευση.

Ο κ. Μερτς επεσήμανε τη σημασία της αγοράς εργασίας για την κυβέρνηση, προτείνοντας μέτρα όπως εθελοντική συνέχιση της εργασίας μετά τα 67 έτη και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 ευρώ/ώρα μέχρι το 2026, χωρίς νομοθετική κατοχύρωση. Έκανε επίσης λόγο για κίνητρα και επενδύσεις για νέες οικοδομές.

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τη Γερμανία χώρα μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα μεταναστευτική πολιτική, που θα εξυπηρετεί την ευημερία της χώρας, και τη διασφάλιση της ελευθερίας εντός αυτής. Τόνισε ότι οι πολίτες αξίζουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και ότι «δεν θα ανεχτούμε ποτέ την αύξηση της επιθετικότητας και της βίας κατά των δυνάμεών μας».

Επίσης, αναφέρθηκε στα φαινόμενα αντισημιτισμού και στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «η Γερμανία πρέπει να είναι και να παραμείνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους», και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε κεντρικό σημείο της πολιτικής του Μερτς, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Γερμανίας και την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας. «Καλύτερα σήμερα παρά αύριο», τόνισε, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη αυτή.

Ο καγκελάριος προειδοποίησε ότι η κατάσταση αβεβαιότητας θα συνεχίσει να επηρεάζει την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τους κανόνες της ειρηνικής συνύπαρξης. Εξέφρασε την προσδοκία ότι η έκβαση του πολέμου θα κρίνει αν θα επικρατήσουν ο νόμος και η τάξη ή η στρατιωτική ισχύς και η τυραννία.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Μερτς, θα παρέχει όλους τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται η Bundeswehr προκειμένου να καταστεί ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη.

Loading

Play