Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα του για την ανάκαμψη των οικονομικών μιας χώρας που υπόκειται στον «θανάσιμο κίνδυνο να συντριβεί λόγω του χρέους», προβλέποντας κυρίως το πάγωμα των κρατικών δαπανών και την κατάργηση δύο αργιών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας» καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024, για ένα δημόσιο χρέος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 114% του ΑΕΠ, τρίτο μεγαλύτερο της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο Μπαϊρού, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, επικαλέστηκε το ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία τέθηκε υπό διεθνή κηδεμονία τη δεκαετία του 2010, καθώς ήδη είχε πληγεί από το βάρος του χρέους της. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας, προειδοποίησε στην ομιλία του στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
Ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα πρόγραμμα γύρω από δύο άξονες, έναν για τη μείωση του χρέους και έναν για την αύξηση της παραγωγής, με παράλληλη εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών που πρέπει να αυξηθούν κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην επίτευξη του στόχου να επανακαθοριστεί το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2029, «όριο μετά το οποίο, σε μια χώρα όπως η δική μας, το χρέος δεν αυξάνεται πια».
Για να επιτευχθεί αυτό, το κράτος θέτει πρώτο κανόνα να μην δαπανήσει περισσότερα ευρώ το 2026 σε σχέση με το 2025, με εξαίρεση την αύξηση του βάρους του χρέους και των πρόσθετων δαπανών για τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Το κράτος προβλέπει την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα αρχής γενομένης από το 2026, και οι συντάξεις πολλών συνταξιούχων δεν θα αυξηθούν το 2026.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προγραμματίζει μια συνεισφορά των πλουσιότερων, η οποία θα καθοριστεί από τους βουλευτές. Η προσπάθεια του έθνους πρέπει να είναι δίκαιη, δήλωσε ο Μπαϊρού αναφερόμενος στην καταπολέμηση της κοινωνικής απάτης.
Όσον αφορά τις δαπάνες στην υγεία, ο πρωθυπουργός προβλέπει τη μείωση κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ των ετήσιων κοινωνικών δαπανών, αναμένοντας ότι οι προσπάθειες για τις κρατικές δαπάνες θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση 21 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2026.
Στον δεύτερο άξονα της προσπάθειας, προτείνεται η κατάργηση δύο ημερών από τις ένδεκα επίσημες αργίες: η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι το μέτρο αυτό θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε μια πρόκληση, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση των αργιών αποτελεί επίθεση ενάντια στην ιστορία και τις ρίζες της χώρας. Ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι πρέπει να φύγει ο Μπαϊρού και ότι οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ