Γάζα: Αταξία κατά τη διανομή αμερικανικής βοήθειας – Παλαιστίνιοι σπάζουν τα φράγματα, ισραηλινά πυρά εναντίον πεινασμένων

Γάζα: Αταξία κατά τη διανομή αμερικανικής βοήθειας – Παλαιστίνιοι σπάζουν τα φράγματα, ισραηλινά πυρά εναντίον πεινασμένων

Αναταραχή στη Γάζα με την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι Παλαιστίνιοι ζητούν απεγνωσμένα προμήθειες. Με βίαιες σκηνές και πολλές απώλειες, η πρώτη φάση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από την αμφιλεγόμενη οργάνωση GHF στη Γάζα αναδείχθηκε σε ένα σοβαρό επεισόδιο. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έσπασαν τα φράγματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμες προμήθειες, έπειτα από δύο μήνες πλήρους αποκλεισμού. Καθώς οι Αμερικανοί της GHF, που διαχειρίζονται την ανθρωπιστική βοήθεια, υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 46, με άλλους επτά να παραμένουν αγνοούμενοι.

Η GHF, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα με υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανέλαβε να διανείμει βοήθεια στη Γάζα, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες ότι το Ισραήλ σκοπίμως λιμοκτονεί τον πληθυσμό. Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων, η GHF προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες του ΟΗΕ σχετικά με την πολιτική σκοπιμότητα του εγχειρήματος. Ο επικεφαλής της οργάνωσης παραιτήθηκε, υιοθετώντας τις επικρίσεις του ΟΗΕ.

Στην περιοχή Ταλ αλ Σουλτάν στη Ράφα, όπου η οργάνωση είχε ανακοινώσει την έναρξη της διανομής, πλήθος κόσμου εισέβαλε στον χώρο και έσπασε περιφράξεις για να αποκτήσει πρόσβαση σε τροφή και νερό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ισραηλινός στρατός πυροβολούσε στον αέρα, προκαλώντας αναστάτωση και φόβο.

Η GHF δήλωσε ότι έχει διανείμει μέχρι στιγμής 8.000 κουτιά τροφίμων, αλλά η εικόνα που δημοσιεύθηκε ήταν αντιφατική, με λίγους ανθρώπους να μεταφέρουν βοήθεια σε ένα άδειο οικόπεδο. Η οργάνωση σχεδιάζει να δημιουργήσει τρεις νέες τοποθεσίες για τη διανομή, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στη νότια Γάζα. Ωστόσο, οι επικρίσεις από τον ΟΗΕ για τις περιορισμένες τοποθεσίες διανομής συνεχίζουν να πλήττουν τη φήμη της.

Η κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας, καθώς οι τοπικές αρχές και ο ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play