Γάζα: «Κοστίζει λιγότερο να πεθάνεις», σε απόγνωση οι εκτοπισμένοι, δεκάδες χιλιάδες νεκροί – Το Ισραήλ δεν σταματά να λεηλατεί

Γάζα: «Κοστίζει λιγότερο να πεθάνεις», σε απόγνωση οι εκτοπισμένοι, δεκάδες χιλιάδες νεκροί – Το Ισραήλ δεν σταματά να λεηλατεί

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιχειρήσεις που ισοπέδωσαν γειτονιές ολόκληρες της μικρής παραθαλάσσιας περιοχής, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Ολόκληρα καραβάνια ανθρώπων, με τα πόδια, πάνω σε ποδήλατα ή μέσα σε αυτοκίνητα, εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη της Γάζας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού. Οι αεροπορικοί και χερσαίοι βομβαρδισμοί της Τετάρτης κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες αμάχους σε κάθε σημείο του πολιορκημένου θύλακα.

Με την «ακλόνητη» στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης από ξηράς και αέρος, με στόχο την εξόντωση της Χαμάς. Η έφοδος της παλαιστινιακής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, αποτέλεσε την αφετηρία της αιματηρής σύγκρουσης που συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ως αντίποινα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιχειρήσεις που ισοπέδωσαν γειτονιές ολόκληρες της μικρής παραθαλάσσιας περιοχής, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Από την αρχή του πολέμου, σχεδόν όλοι οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν, πολλοί περισσότερες από μία φορές.

«Είναι λες και ζούμε την ημέρα της κρίσης, ή λες κι είμαστε στην κόλαση — αν και η κόλαση μάλλον θα ήταν πιο ευσπλαχνική», αφηγήθηκε με απόγνωση η 36χρονη Φατίμα Λουμπάντ, που περπάτησε μαζί με τα τέσσερα παιδιά της. Η οικογένεια διένυσε περίπου δέκα χιλιόμετρα, από την πόλη της Γάζας στον βορρά έως τη Ντέιρ αλ Μπάλα στο κέντρο.

«Αναγκαστήκαμε να κοιμηθούμε με τα παιδιά μας στους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέρα και νύχτα, με τα πόδια, με επιβατικά αυτοκίνητα, με κάρα που σέρνουν γαϊδούρια, με φορτηγά, Παλαιστίνιοι με κάποια υπάρχοντά τους έφευγαν χθες από την πόλη της Γάζας, όπως διέταξε ο ισραηλινός στρατός, κατά οπτικό υλικό του AFP.

Όμως η Ουμ Άχμεντ Γιούνις, 44 χρονών, είπε πως δεν έχει χρήματα να πληρώσει κάποιον για να μεταφέρει την οικογένειά της. Επιπλέον, «σκηνές δεν υπάρχουν, ή οι τιμές τους είναι απλησίαστες».

«Κοστίζει λιγότερο να πεθάνεις», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανοίγει ως αύριο Παρασκευή στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) νέα “διέλευση” για να μπορέσουν κάτοικοι να φύγουν από τη μεγαλύτερη πόλη του θυλάκου. Διέρχεται από την οδό Σαλαχουντίν, που διασχίζει την πόλη της Γάζας και προάστιά της από βορρά προς νότο.

«Δεν θέλουμε να πεθάνουμε»

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε στα τέλη Αυγούστου σε περίπου ένα εκατομμύριο τον αριθμό των κατοίκων της πόλης της Γάζας και των προαστίων της. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως «πάνω από 350.000» έχουν φύγει.

Χθες η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 64 νεκρούς σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 41 στην πόλη της Γάζας.

Στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας, κτίριο κατέρρευσε εξαιτίας βομβαρδισμού ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκα και το παιδί της, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αρκετά! Θέλουμε να ζήσουμε, δεν θέλουμε να πεθάνουμε (…) Πείτε στον Νετανιάχου πως δεν θέλουμε να πεθάνουμε», είπε ο Μοχάμεντ αλ Ντανφ στον καταυλισμό, καθώς κάτοικοι κι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έψαχναν επιζώντες στα συντρίμμια.

Ο ισραηλινός στρατός, που λέει πως ελέγχει περί το 75% της Λωρίδας της Γάζας, διατάχτηκε να διώξει τη Χαμάς από την ομώνυμη πόλη, που παρουσιάζεται ως ένα από τα τελευταία ισχυρά οχυρά του κινήματος στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο. Από προχθές Τρίτη, ανακοίνωσε πως έχει πλήξει “πάνω από 150 τρομοκρατικούς στόχους” σε αεροπορικές επιδρομές “υποστήριξης” εκ του σύνεγγυς “στα στρατεύματα” στο έδαφος.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και των δυσκολιών πρόσβασης στο πεδίο, το AFP σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο απολογισμούς κι ανακοινώσεις οποιασδήποτε πλευράς, εν προκειμένω της πολιτικής προστασίας και του ισραηλινού στρατού.

Πηγή: thetoc.gr

Loading

Play