Περισσότερο από έναν μήνα μετά την πλήρη απαγόρευση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέτρεψε τη διέλευση 93 φορτηγών του ΟΗΕ φορτωμένων με τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας
Με την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας να επιδεινώνεται, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν την πίεση προς το Ισραήλ ώστε να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να διευκολύνει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Παρά τις εκκλήσεις, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να αναφέρουν πως τουλάχιστον πενήντα πέντε Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ώρες.
Περισσότερο από έναν μήνα μετά την πλήρη απαγόρευση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, που επιβλήθηκε στις 2 Μαρτίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέτρεψε τη διέλευση 93 φορτηγών του ΟΗΕ φορτωμένων με τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας — έναν θύλακο που βρίσκεται υπό πολιορκία και έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τον πόλεμο. Η σύρραξη, η οποία έχει εισέλθει στον 20ό μήνα της, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 με την αιφνιδιαστική και χωρίς προηγούμενο επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται τόσο στο ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και στο πεδίο των επιχειρήσεων, κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούν πλέον πιο έντονη στάση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής της εξωτερικής της πολιτικής Κάγια Κάλας, ξεκινά επίσημη διαδικασία αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ — μιας συμφωνίας που βρίσκεται σε ισχύ από το έτος 2000. Σύμφωνα με δηλώσεις από τη γαλλική πλευρά, την πρωτοβουλία στήριξαν 17 κράτη μέλη.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Λονδίνου, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από τον δρόμο της υπεράσπισης της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του».
Όσο για την ανακοίνωση της κυρίας Κάλας, «αντανακλά πλήρη παρανόηση της περίπλοκης πραγματικότητας με την οποία είναι αντιμέτωπο το Ισραήλ» και «ενθαρρύνει τη Χαμάς», αντέταξε αργά χθες βράδυ εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας.
Προχθές Δευτέρα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δεν μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είναι «ηθικά αδικαιολόγητη, εντελώς δυσανάλογη και αντιπαραγωγική», σφυροκόπησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι.
Όταν μπήκαν προχθές τα εννιά πρώτα φορτηγά με βοήθεια από τη 2η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ 22 χώρες κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την «πλήρη» επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας «αμέσως».
«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν «στα σύνορα», στηλίτευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε «ευτυχής» που διαπιστώνει πως «η βοήθεια ξανάρχισε να εισέρχεται» στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι αναγνώρισε πως η ποσότητα δεν επαρκεί.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απέδωσε το πράσινο φως στην διανομή στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων» σε «διπλωματικούς» λόγους, επειδή «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν θα μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».
Προχθές Δευτέρα, ανακοίνωσε την πρόθεση το Ισραήλ να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω της εντατικοποίησης των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων με διακηρυγμένους στόχους να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι και να καταστραφεί η Χαμάς.
Οι όμηροι είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 55 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον θύλακο.
Σε πρατήριο καυσίμων στη Νουσέιρατ (κεντρικά), όπου βομβαρδισμός σκότωσε 15 ανθρώπους σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ο Μαχμούντ αλ Λου μετέφερε μέσα σε σάκο ανθρώπινα υπολείμματα σε όχημα. «Ήταν άμαχοι — ήταν παιδιά που κοιμούνταν. Τι έφταιξαν;» διερωτήθηκε.
«Συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος βομβαρδισμών και αβάσταχτων δεινών. Δεν μπορούμε άλλο», είπε η Ντουάα αζ Ζαανίν, που έχασε συγγενείς σε πλήγμα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκράτη της Χαμάς» σε αυτό το σχολείο και πάνω από «100 τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας σε 24 ώρες.
«Θα πάρουμε τον έλεγχο όλου του θύλακα», διεμήνυσε προχθές ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρότι μια μέρα νωρίτερα δήλωνε ανοικτός σε συμφωνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεων που όμως κατ’ αυτόν πρέπει να συμπεριλάβει την «εξορία» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» του θυλάκου.
Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απορρίπτει κάθε τέτοια απαίτηση.
Εξέλιξη που αντανακλά το αδιέξοδο θεωρήθηκε η ανακοίνωση του Ισραήλ πως αποσύρει τους κυριότερους διαπραγματευτές που είχε στείλει στη Ντόχα κι αφήνει κάποια μέλη της ομάδας εκεί, αφού το εμιράτο του Κατάρ, που μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, στηλίτευσε την απουσία προόδου.
Το Ισραήλ δέχεται «αμερικανική πρόταση για την επιστροφή των ομήρων», αλλά «η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της», αντέτεινε το γραφείο του κ. Νετανιάχου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την «αμερικανική πρόταση».
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.573 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.