Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την κριτική της για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για Γάζα (GHF), κρίνοντας πως είναι ανεπαρκές.
«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, είναι πλέον προφανές πως (σ.σ. ο νέος μηχανισμός διανομής υπ’ ευθύνη του GHF) δεν φθάνει στον άμαχο πληθυσμό επαρκώς και δεν δρα τηρώντας τις ανθρωπιστικές αρχές</span;», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, απαντώντας σε ερώτηση εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. Το κείμενο της απάντησης περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.
Το GHF, ένας οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση και υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Μάιο, έπειτα από δυο μήνες απαγόρευσης της εισόδου βοήθειας στον θύλακο. Διανέμει τρόφιμα σε μικρό αριθμό αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων διανομής στον ερειπωμένο από 21 μήνες πολέμου παλαιστινιακό θύλακο.
Έχουν καταγραφεί πληθώρα πολύνεκρων επεισοδίων κοντά σε κέντρα διανομής, με τον ισραηλινό στρατό να κατηγορείται πως σκότωσε περίπου 900 ανθρώπους που περίμεναν για βοήθεια.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται καταστροφική, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας και εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι να στερούνται βασικών υπηρεσιών.
Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το οποίο προκάλεσε τον πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, στον παλαιστινιακό θύλακο απομένουν 49, όμως 27 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τουλάχιστον 58.895 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έκτοτε, με τα δεδομένα να χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ