Αεροσκάφος με 81 Αφγανούς, οι οποίοι είτε έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα είτε υπόκεινται σε καθεστώς υποχρεωτικής απέλασης, απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα από την Λειψία με προορισμό την Καμπούλ. Πρόκειται για την δεύτερη φορά που η Γερμανία απελαύνει Αφγανούς στην χώρα καταγωγής τους από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, το ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της Qatar Airways απογειώθηκε στις 8:25 (τοπική ώρα) από την Λειψία, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι υπό απέλαση Αφγανοί από διάφορα κρατίδια. Η επιχείρηση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κατάρ, λόγω των «τεχνικών επαφών» του εμιράτου με τους Ταλιμπάν, ολοκληρώθηκε με απόλυτη μυστικότητα, υπό τον φόβο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κοντά στο αεροδρόμιο.
«Καταφέραμε να οργανώσουμε ακόμη μία πτήση απέλασης με εγκληματίες από το Αφγανιστάν. Με αυτήν, αρχίζουμε να εφαρμόζουμε μία ακόμη πτυχή της αλλαγής πολιτικής από την κυβερνητική συμφωνία των κομμάτων του συνασπισμού», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ στην BILD. Διευκρίνισε ότι οι απελάσεις προς το Αφγανιστάν πρέπει επίσης να μπορούν να πραγματοποιούνται «με ασφάλεια» και στο μέλλον. «Δεν υπάρχει δικαίωμα παραμονής στην χώρα μας για όσους διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα» τόνισε ο κ. Ντόμπριντ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα απολύτως έννομο συμφέρον των πολιτών» για αυτές τις απελάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του γραφείου του Φρίντριχ Μερτς, Τόρστεν Φράι, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα ακολουθήσουν τακτικές πτήσεις απέλασης τόσο προς το Αφγανιστάν όσο και προς την Συρία.
Η BILD αναφέρει ότι μεταξύ των επιβαινόντων ήταν τρεις καταδικασμένοι εγκληματίες για ληστεία, εμπόριο ναρκωτικών και επιθέσεις με σωματικές βλάβες, οι οποίοι κρατούνταν προηγουμένως σε κέντρα απέλασης στην Δρέσδη και είχαν εκτίσει τις ποινές τους. Για την επικείμενη απέλασή τους είχε διαμαρτυρηθεί έντονα ο σύλλογος «Σαξονικό Συμβούλιο Προσφύγων», υποστηρίζοντας ότι «όποιος διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν, ενισχύει ένα καθεστώς το οποίο στερεί από τις γυναίκες πλήρως τα δικαιώματά τους». Ο πρόεδρος του συλλόγου Ντέιβ Σμίντκε επισήμανε ότι στο παρελθόν «στην αρχή οι απελάσεις αφορούσαν μόνο εγκληματίες, αλλά στο τέλος όλοι οι Αφγανοί που είχαν απορριφθεί από τις διαδικασίες ασύλου έπρεπε να φοβούνται ότι θα απελαθούν». Απαντώντας στην κριτική, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν είναι απαραίτητες, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να έχουμε αυτές τις συνομιλίες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών, στις 30 Ιουνίου βρίσκονταν στην Γερμανία 11.172 Αφγανοί οι οποίοι υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την χώρα. Κατά την περίοδο 2016-2021 απελάθηκαν στο Αφγανιστάν 1.000 άτομα, ωστόσο τον Αύγουστο του 2021 οι επαναπατρισμοί σταμάτησαν, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την κυβέρνηση στην Καμπούλ. Η απαγόρευση απελάσεων παρέμεινε σε ισχύ έως το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και την ήρε η πρώην υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, κυρίως υπό την πίεση της αντιπολίτευσης. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση απέλασης, διοργανωμένη και πάλι από το Κατάρ, με 28 καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ