Η εκτόξευση της τιμής του χρυσού πυροδοτεί κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τις πηγές και τις συνέπειες της εξόρυξής του. Σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο οικονομικούς δασμούς, συγκρούσεις και πολέμους, ο χρυσός αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια για μικρούς αποταμιευτές και μεγαλύτερους επενδυτές, λειτουργώντας ως σταθερό περιουσιακό στοιχείο. Από τις κεντρικές τράπεζες έως τα hedge funds και τους ιδιώτες επενδυτές, όλοι θέλουν να τον εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν την προέλευση του χρυσού που αποκτούν, τη διαδικασία εξόρυξής του και τις συγκρούσεις που προκαλεί ανάμεσα σε χώρες με πλούσια κοιτάσματα.
Για τις κυβερνήσεις της περιοχής Σαχέλ στη Δυτική Αφρική, τα διακυβεύματα είναι ακόμη υψηλότερα. Ο χρυσός συνιστά σωτηρία για τις στρατιωτικές χούντες της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν τζιχαντιστικές εξεγέρσεις και κλιματική κρίση. Οι στρατιωτικές κυβερνήσεις σπεύδουν να εισπράξουν τα οφέλη από τις ιστορικά υψηλές τιμές του χρυσού. Η Μπέβερλι Ότσιενγκ, ανώτερη ερευνήτρια στην εταιρεία Control Risks, δήλωσε στο BBC ότι οι τρεις χώρες εξάγουν περίπου 230 τόνους χρυσού ετησίως, αξίας περίπου 15 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, οι ρωσικές εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά, με τις κυβερνήσεις να ισχυρίζονται ότι τα έσοδα ωφελούν τους πολίτες μέσω της αυξημένης κυριαρχίας. Στο Μάλι, για παράδειγμα, ο στρατηγός Ασίμι Γκοϊτά έχει ανακοινώσει την κατασκευή ενός διυλιστηρίου χρυσού με συμμετοχή ρωσικού ομίλου. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικές ηγεσίες αυτών των χωρών χρειάζονται άμεσα χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των εξεγέρσεων, αναθέτοντας το έργο σε ρώσους μισθοφόρους, περιλαμβανομένων των δυνάμεων Wagner.
Η κατάσταση στη Σαχέλ δείχνει πώς η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό έχει εκτροχιάσει τις εξελίξεις και επιδεινώσει τη σύγκρουση στην περιοχή, προσθέτοντας νέο βάρος στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές κρίσεις που μαστίζουν τις χώρες αυτές. Ο Δρ. Vines, ειδικός στην έρευνα αιματοβαμμένων διαμαντιών, προειδοποιεί ότι ο χρυσός έχει εξελιχθεί σε ένα νέο κεντρικό εμπόρευμα σύγκρουσης στην Αφρική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr