Η Χαμάς επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι επέδωσε την απάντησή της στην πιο πρόσφατη πρόταση του Ισραήλ για να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς αντιπροσωπείες διαπραγματευτών των δυο πλευρών συνεχίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις τους στο εμιράτο του Κατάρ.
«Η Χαμάς επέδωσε στους μεσολαβητές της την απάντηση της και των (άλλων) παλαιστινιακών παρατάξεων στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μέσω Telegram.
Η απάντηση περιλαμβάνει προτεινόμενες τροποποιήσεις των τμημάτων της που αφορούν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, τους χάρτες ζωνών από όπου θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα και τις εγγυήσεις για το οριστικό τέλος του πολέμου, ανέφερε χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ενημερωμένη για τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα.
«Οι δυο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία που εξ όσων είναι γνωστά θα επιτρέψει την απελευθέρωση 10 ομήρων στη ζωή με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση ακόμη απροσδιόριστου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.» Ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίζονται για δυο εβδομάδες και πλέον χωρίς να έχουν καταλήξει. Η κάθε πλευρά επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη, προσάπτοντας ότι αρνείται να συμβιβαστεί σε απαιτήσεις-κλειδιά.
Για την κυβέρνηση του Ισραήλ, η διάλυση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς θεωρείται μη διαπραγματεύσιμη. Από την άλλη, το παλαιστινιακό κίνημα αξιώνει εγγυήσεις ότι η κατάπαυση του πυρός θα έχει διάρκεια, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακο και απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει λιμό.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τη Χαμάς ότι εγείρει εμπόδια στις συνομιλίες. «Το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση του Κατάρ και την επικαιροποιημένη πρόταση του (ειδικού απεσταλμένου της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ) Γουίτκοφ, είναι η Χαμάς αυτή που αρνείται», υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η διπλωματία των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο κ. Γουίτκοφ θα μετέβαινε στην Ευρώπη εντός της εβδομάδας για συνομιλίες σχετικά με τη Γάζα και ότι κατόπιν ήταν πιθανό να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή.
Ο Στιβ Γουίτκοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε νέα κατάπαυση του πυρός καθώς και σε ανθρωπιστικό διάδρομο για τη διανομή βοήθειας», υπογραμμίζοντας πως «τα δυο μέρη έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ