Η Ελλάδα απαντά στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο, ενισχύοντας την ανάγκη για επανένωση. Η Αθήνα αντέτεινε μια αποφασιστική απάντηση μέσω διπλωματικών πηγών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην τουρκοκατεχόμενη βόρεια Κύπρο το Σάββατο, 3 Μαΐου. Κατά την έναρξη λειτουργίας του νέου προεδρικού συγκροτήματος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία τοποθετεί ακόμα ένα σφραγιστικό σήμα σε αυτές τις περιοχές, προσφέροντας ένα ακόμα μεγαλοπρεπή έργο στον τουρκοκυπριακό λαό.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής «τετελεσμένων» στις κατεχόμενες περιοχές συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Υπογράμμισαν ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αναβίωση των άτυπων συζητήσεων σχετικά με το κυπριακό ζήτημα. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο διορισμός της Μαρία Ανχέλα Ολγκουίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο.
Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι ο σταθερός στόχος της Ελλάδας παραμένει η επανένωση της Κύπρου υπό το συμφωνηθέν πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και να συμβάλλει στην διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε τις δηλώσεις του Ερντογάν, οι οποίες αναφέρονταν σε πραγματικότητες σχετικά με το κυπριακό ζήτημα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στην Κύπρο, ο Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την μακροχρόνια πραγματικότητα της 50χρονης παράνομης κατοχής μέρους του νησιού. Επιπλέον, ανέφερε την αυξανόμενη αντίθεση μεταξύ των τουρκοκυπρίων, επισημαίνοντας τις ολοένα και πιο ηχηρές αντιδράσεις τους στις ενέργειες της Άγκυρας, περιλαμβανομένων πρόσφατων διαμαρτυριών για κοινωνικά ζητήματα, όπως η μαντήλα. Σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη, η επίσκεψη του Ερντογάν φαίνεται ότι προέρχεται κυρίως από αυτές τις εσωτερικές εντάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αμφισβήτησε κατά πόσον η επίσκεψη θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπονοώντας ότι μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τις πραγματικές επιθυμίες και τη βούληση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr