Η Ελλάδα προεδρεύουσα του Σ.Α. του ΟΗΕ: Η προώθηση της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές

Η Ελλάδα προεδρεύουσα του Σ.Α. του ΟΗΕ: Η προώθηση της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές

«Η Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και χιλιάδες νησιά, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές. Η σύνδεση με τη θάλασσα διαμορφώνει όχι μόνο την οικονομία μας και τον τρόπο ζωής μας, αλλά και την ταυτότητά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ Phạm Minh Chính.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα αγγλικά, εξέπεμψε και ένα σαφές μήνυμα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα και τις θαλάσσιες μεταφορές, οι οποίες εξασφαλίζουν την ευημερία και τη σταθερότητα. Ευχαρίστησε θερμά τα κράτη που οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση, η οποία βοηθά να εστιάσουμε την προσοχή μας στην επείγουσα ανάγκη για κοινή δράση για την προστασία των ωκεανών και προσέθεσε:

«Και αυτό δεν είναι αποστολή ενός κράτους, αλλά μιας ολόκληρης γενιάς». Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο μπροστά της, δηλαδή την σημαντική διόρθωση της Συμφωνίας για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα Περιοχών Πέρα από την Εθνική Δικαιοδοσία (BBNJ), ώστε να τεθεί σε ισχύ. Όπως δήλωσε, αυτή η συμφωνία είναι ένα ιστορικό βήμα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει στους απαραίτητους περιορισμούς το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας θα καταθέσει το έγγραφο επικύρωσής της σήμερα, και ανέφερε ότι ακολουθούν περισσότερα βήματα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία της θάλασσας. Πριν από το τέλος αυτού του μήνα θα ξεκινήσουμε τη νομική διαδικασία για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει εκθετικά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μας και μόλις οριστικοποιηθούν αυτά τα τμήματα, «θα ξεπεράσουμε σημαντικά το όριο του 30% πριν από το καταληκτικό έτος», υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των πάρκων μας.

Λαμβάνουμε, είπε, ολοκληρωμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι προστατευμένες περιοχές προστατεύονται αποτελεσματικά και δεν είναι απλά πάρκα επί χάρτου, ενώ αναφέρθηκε σε αυτόματη παρακολούθηση και διοίκηση. Επίσης, η χώρα μας λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση και την ανθεκτικότητα της ποικιλίας, δημιουργώντας ζώνες ζωής γύρω από τα νησιά, «ένα ασφαλές καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για τη καθαρή ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ναυτιλίας για την οικονομική ικανότητα, την ασφάλεια, τον εφοδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως διεθνής κοινότητα για την ευημερία όλων. Κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι τα νομικά πλαίσια είναι απαραίτητα και πρέπει να δεσμευτούμε όλοι μαζί για να σώσουμε το μέλλον των ωκεανών και των θαλασσών μας.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί το μοναδικό διεθνές πλαίσιο για τον θαλάσσιο τομέα και μια σταθερή βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα, η σημασία της οποίας επιβεβαιώνεται σήμερα με τη Συμφωνία BBNJ.

Loading

Play