Ο Άχμεντ αλ Σάρα έγινε από μαχητής της αλ Κάιντα πρόεδρος της Συρίας, σε μια πρωτοφανή πολιτική αναρρίχηση, επιστέγασμα της οποίας αποτέλεσε η σημερινή του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντηση αυτή στη Σαουδική Αραβία αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του Σάρα, ο οποίος εντάχθηκε στην αλ Κάιντα στο Ιράκ γύρω στο 2003 – περίοδο της αμερικανικής εισβολής στη χώρα – και πέρασε χρόνια σε αμερικανική φυλακή προτού επιστρέψει στη Συρία για να συμμετάσχει στην εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συνάντηση, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου περί άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, προσφέρει μεγάλη ώθηση στον αλ-Σάρα καθώς προσπαθεί να ελέγξει την κατακερματισμένη χώρα και να δώσει ώθηση στην οικονομία της. Με τον Τραμπ να δηλώνει έτοιμος να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Δαμασκό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Ο Σάρα ανέλαβε την εξουσία αφού οι ισλαμιστές μαχητές του εξαπέλυσαν επίθεση από το προπύργιό τους στη βορειοδυτική Συρία στο τέλος του 2024 και ανέτρεψαν τον Άσαντ. Για καιρό ήταν γνωστός ως Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, το όνομα που είχε ως διοικητής του Μετώπου αλ Νούσρα, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που μαχόταν κατά του Άσαντ και επί χρόνια ήταν το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.
Ο αλ-Σάρα διέκοψε τους δεσμούς του με την αλ Κάιντα το 2016, δηλώνοντας ότι η οργάνωσή του είναι μέρος της συριακής επανάστασης και όχι του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος. Από τον Δεκέμβριο του 2024, όταν έγινε ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, ο αλ-Σάρα άλλαξε τη στολή παραλλαγής και υιοθέτησε τα κοστούμια, υποσχόμενος να καταργήσει το βίαιο αστυνομικό κράτος του Άσαντ με μια συμπεριληπτική και δίκαιη διακυβέρνηση.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του είναι η επανένωση της Συρίας, η ανάκαμψη της οικονομίας της, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις κυρώσεις, και η ένταξη των ένοπλων ομάδων υπό τον έλεγχο των επίσημων αρχών. Την κυβέρνησή του στηρίζουν ιδιαίτερα η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Ωστόσο, ο αλ-Σάρα δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους του, καθώς ένοπλες ομάδες έχουν διατηρήσει τα όπλα τους, οι κυρώσεις εις βάρος της Συρίας παραμένουν σε ισχύ, και οι φόνοι μελών θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων τις κάνουν να ανησυχούν για τη διακυβέρνησή του. Το Ισραήλ, που θεωρεί ότι ο αλ-Σάρα παραμένει τζιχαντιστής, έχει κηρύξει τη νότια Συρία εκτός του ελέγχου των δυνάμεών του.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει έγιναν εμφανείς τον Μάρτιο όταν ένοπλοι ισλαμιστές σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους αλαουίτες, τη θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και ο Άσαντ. Οι επιθέσεις αυτές ενέτειναν τους φόβους για τις τζιχαντιστικές ρίζες των νέων ηγετών της Συρίας, παρά τις δεσμεύσεις του αλ-Σάρα.
Ο αλ-Σάρα έχει χαρακτηρίσει την ήττα του Άσαντ θεόσταλτη νίκη. Μέχρι τώρα έχει αποφύγει να απαντήσει αν θεωρεί πως θα πρέπει να εφαρμόζεται στη Συρία ο ισλαμικός νόμος (σαρία), λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.
Σε συνέντευξή του υπογράμμισε την πρόθεσή του να γυρίσει σελίδα από την προεδρία του Άσαντ, επισημαίνοντας ότι «το στήθος μου σφίγγεται μέσα στο μέγαρο αυτό. Καταπλήσσομαι από το πόσο κακό εναντίον της κοινωνίας πήγαζε από κάθε γωνιά του».
Ο αλ-Σάρα γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και επηρεάστηκε από τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τρομοκράτη τον αλ-Σάρα το 2013, επισημαίνοντας ότι το Μέτωπο Νούσρα πραγματοποίησε επιθέσεις αυτοκτονίας που κόστισαν τη ζωή σε αμάχους.
Ο αλ-Σάρα έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη το 2013, αναφέροντας ότι η Συρία θα πρέπει να κυβερνηθεί με βάση τον ισλαμικό νόμο, ωστόσο στην τελευταία του εμφάνιση αντέτεινε ότι είναι αντίθετος στον φόνο αθώων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μέτωπο Νούσρα δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Δύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ