Η βουλγαρική οικονομία στο κατώφλι του ευρώ: Σημαντικές δηλώσεις Ζελιάσκοφ κατά τη συνάντηση με την Γκεοργκίεβα

Η βουλγαρική οικονομία στο κατώφλι του ευρώ: Σημαντικές δηλώσεις Ζελιάσκοφ κατά τη συνάντηση με την Γκεοργκίεβα

Παραμονές της υιοθέτησης του ευρώ, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τη βουλγαρική οικονομία – μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάσκοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον αποφασιστικό ρόλο του ΔΝΤ πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στη Βουλγαρία. Σήμερα, παράλληλα με τη φιλοδοξία μας να διαλύσουμε τους φόβους των πολιτών, θέλουμε να τους δείξουμε ότι οι προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία της Βουλγαρίας με την υιοθέτηση του ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαμε, τόνισε ο Ζελιάσκοφ. Η υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2026 αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και η Βουλγαρία βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Βουλγαρία. Στρατηγικής σημασίας έγγραφα σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ έχουν καταρτιστεί και εγκριθεί, καθώς και οι τεχνικές προετοιμασίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι τομείς όπως ο τραπεζικός είναι πλήρως έτοιμοι να υιοθετήσουν το ευρώ.

Η Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη ως εξαιρετική ευκαιρία και υπογράμμισε τα πολλά οφέλη για τη χώρα. Πρώτον, τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα για επενδύσεις, η οποία είναι σημαντική για όλους τους τομείς, ειδικά τον τουρισμό. Δεύτερον, την αυξημένη προστασία που θα έχει η χώρα εντός της ευρωζώνης. Τρίτον, την ευκαιρία που έχει η Ευρώπη να αναλάβει έναν ισχυρότερο ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Οι Ζελιάσκοφ και Γκεοργκίεβα συζήτησαν επίσης τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο Ζελιάσκοφ εξήρε τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΔΝΤ για την άμβλυνση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος προκλήσεις, με παγκοσμίως χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος, σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

Loading

Play