Κανόνες και Περιορισμοί στα Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα της Ελλάδας

Κανόνες και Περιορισμοί στα Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα της Ελλάδας

Ενημέρωση για τα νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας, τους κανόνες προστασίας και τις επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα σημαντικό βήμα προς την θαλάσσια προστασία με την ίδρυση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων — ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες. Οι ειδικοί κανονισμοί καθορίζουν ποιες δραστηριότητες θα επιτρέπονται ή θα περιορίζονται εντός των ορίων τους . Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν σε δύο Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είναι τώρα ανοιχτές για δημόσια διαβούλευση. Η ανατροφοδότηση από πολίτες, επιστήμονες, τοπικές αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις θα διαμορφώσει το τελικό πλαίσιο, το οποίο θα επηρεάσει τα Προεδρικά Διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης για τα πάρκα.

Μόλις ιδρυθούν, τα πάρκα θα αυξήσουν το ποσοστό προστατευόμενων υδάτων της Ελλάδας στο 36,2%, εφόσον δεν προκύψουν γεωπολιτικές περιπλοκές, ιδιαίτερα με την γειτονική Τουρκία, η οποία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της.

Απαγόρευση Εξόρυξης Υδρογονανθράκων κοντά σε Ζώνες Πάρκων . Το Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου καλύπτει μια έκταση περίπου 18.000 χλμ², συμπεριλαμβανομένων 280 χλμ² γης, και περιλαμβάνει αρκετές υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές. Ωστόσο, οι μελέτες προειδοποιούν ότι οι εν λόγω δραστηριότητες αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή του πάρκου, ιδίως για είδη όπως οι φάλαινες σπέρματος, οι δελφίνες και οι θαλάσσιες χελώνες.

Η αναγνώριση των προκλήσεων που συνεπάγονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι κρίσιμη για την προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Η συνολική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθίσταται επιτακτική προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των πόρων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play