Κωστής Χατζηδάκης: Νέα ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 8 δισ. ευρώ για την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη

Κωστής Χατζηδάκης: Νέα ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 8 δισ. ευρώ για την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη

Νέους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους άνω των 8 δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μισό Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζει η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης για τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά την επόμενη επταετία (2026 – 2032) – μεταξύ άλλων – πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Ο σχεδιασμός για τα νέα ταμεία και τις δράσεις που εντάσσονται σε αυτά εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Οι νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν, αφορούν μεταξύ άλλων 1,5 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και πρωτοβουλίες (όπως π.χ. για τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών) από τις οποίες τα οφέλη αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατανομή των δράσεων ανά Υπουργείο προκειμένου οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Παρουσιάζουμε ένα νέο πακέτο που ισοδυναμεί με μισό ΕΣΠΑ ή μισό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα υλοποιηθεί έως το 2032. Είναι ένα χρηματοδοτικό πακέτο που δεν εστιάζει μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην καθημερινότητα, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε τον στόχο του ΥΠΕΝ που είναι «πιο καθαρή, πιο φθηνή, προσιτή ενέργεια σε όλους, χωρίς να μένει κανείς πίσω».

* Για πρώτη φορά δημιουργούμε ένα μητρώο ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, ώστε να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά την ενεργειακή ένδεια.

* Μεταρρυθμίζουμε το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ”, ώστε η βοήθεια να φτάνει στον πολίτη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

* Επενδύουμε στα νησιά μας: στις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων, του Βόρειου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

* Στηρίζουμε τις ΑΠΕ και την αποθήκευση στα νησιά, ώστε να ρίξουμε το κόστος του ρεύματος και να θωρακίσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων αυτών.

* Δρομολογούμε την κατασκευή φραγμάτων που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, ενώ θα παράγουν ταυτόχρονα και καθαρή ενέργεια.

* Βάζουμε, τέλος, τα θεμέλια για την αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας.

Στο σύνολό του ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει μόνο ενεργειακό πρόσημο, αλλά και κοινωνικό και αναπτυξιακό, καθώς θα συμβάλλει στην ενεργειακή πορεία της χώρας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε: «Στεκόμαστε με σεβασμό και φροντίδα δίπλα στους νέους μας και τις οικογένειές τους».

Στη στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι «η συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την ενδυνάμωση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία», αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξειδίκευσε ότι «η αξιοποίηση των πόρων από το modernization fund και το Social Climate Fund είναι εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων». Δρα ενισχυτικά και συμπληρωματικά στις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες.

Είναι σημαντικό ότι χρήματα που προέρχονται από τη βιομηχανία, επιστρέφουν στη βιομηχανία, για σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις που συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέδειξε το γεγονός ότι «μέσα από 5 στοχευμένες παρεμβάσεις, ύψους 590 εκατ. ευρώ, αξιοποιούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε οικογένειες, ευάλωτα νοικοκυριά, νέους και άτομα με αναπηρία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι «ο εκσυγχρονισμός του ακτοπλοϊκού μας στόλου και των λιμενικών μας υποδομών αποτελεί εθνική προτεραιότητα».

Loading

Play