Ν. Φαραντούρης στη Νέα Υόρκη: Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία είναι ζητήματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Ν. Φαραντούρης στη Νέα Υόρκη: Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία είναι ζητήματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Στο περιθώριο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο ευρωβουλευτής (the Left) Νικόλας Φαραντούρης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην έδρα του ΟΗΕ, για τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και για τον δυνάμει ρόλο της ΕΕ στον διεθνή οργανισμό, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από σειρά υπηρεσιών και οργανισμών του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής και καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ του ΟΗΕ για τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Στο περιθώριο των επαφών σας στη Νέα Υόρκη συναντηθήκατε με τον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συνάντησή μου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Α. Γκουτέρες, έγινε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον Οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα. Οι παγκόσμιοι στόχοι αφορούν από τη μείωση των οικονομικών και περιφερειακών ανισοτήτων μέχρι την βιοποικιλότητα και από τα στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών και των νέων κοριτσιών μέχρι την πρόσβαση στο νερό, την υγεία και την εργασία.

Η ΕΕ οφείλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο εντός του ΟΗΕ για να εδραιώσει τη λογική του διεθνούς δικαίου και να προασπίσει τη διεθνή έννομη τάξη. Η αναδίπλωση των ΗΠΑ αφήνει ένα κενό που έχει την ευκαιρία να καλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως κοινότητα δικαίου, η Ευρώπη έχει τη θεσμική νομιμοποίηση αλλά και την ιστορική ευθύνη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

Όπως τόνισα, η ΕΕ οφείλει και δικαιούται να ζητά τη στιβαρή παρέμβαση του ΟΗΕ όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση είναι αναγκαία για την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών κανόνων.

Δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας, αναρωτήθηκε για τον ρόλο του ΟΗΕ στην αυστηρή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας ότι η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να υποχωρεί.

Η ΕΕ, ως βασικός χρηματοδότης του ΟΗΕ, πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της πολυμερούς συνεργασίας.

Loading

Play