Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν σήμερα στη Ρώμη έναν πέμπτο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τη μεσολάβηση του Ομάν, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον, χώρες που παραμένουν εχθρικές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, άρχισαν συνομιλίες για το ακανθώδες θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τις 12 Απριλίου. Ο πέμπτος κύκλος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει σήμερα στις 13:00 ώρα Ιταλίας (14:00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Αυτές είναι οι πιο υψηλόβαθμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα το 2018. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είχε λάβει αυτή την απόφαση, επέβαλε νέες βαριές κυρώσεις στο Ιράν, στο πλαίσιο της πολιτικής του άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Ισλαμική Δημοκρατία. Τώρα, επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, ενώ η Τεχεράνη ελπίζει σε άρση των κυρώσεων που επιφέρουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Η επιστροφή των δύο χωρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έρχεται καθώς οι δύο πλευρές εκφράζουν δημοσίως τις διαφωνίες τους σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιτρέψουν ούτε 1% δυνατότητας εμπλουτισμού» ουρανίου στο Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να έχει δυνατότητα εμπλουτισμού, καθώς αυτό θα το καθιστούσε δυνητικά πυρηνική δύναμη».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σημείωσε ότι παραμένουν «θεμελιώδεις διαφωνίες» με τις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ εμποδίσουν το Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο, «δεν θα υπάρξει συμφωνία». Η Τεχεράνη υποστηρίζει το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς, τονίζοντας ότι η κυριαρχία της αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και ότι δεν θα απαρνηθεί το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Οι δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, υποπτεύονται ότι το Ιράν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ η Τεχεράνη διαψεύδει αυτές τις υποψίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, πάνω από 17.000 άτομα απασχολούνται στον πυρηνικό τομέα του Ιράν, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της ιατρικής.
Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησε το ζήτημα του Ιράν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Τραμπ κρίνει ότι οι διαπραγματεύσεις «βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση», αν και ο Ισραηλινός ηγέτης τις αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.
Αυτή τη στιγμή, το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, που ξεπερνά κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο της συμφωνίας του 2015, αλλά παραμένει κάτω από το 90% που είναι απαραίτητο για στρατιωτική χρήση. Η Τεχεράνη έχει απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη συμφωνία, σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον, χώρες που παραμένουν εχθρικές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, άρχισαν συνομιλίες για το ακανθώδες θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τις 12 Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σημείωσε ότι παραμένουν «θεμελιώδεις διαφωνίες» με τις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ εμποδίσουν το Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο, «δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ